Krem maślany

Jak zrobić krem maślany?

BaskaK - specjalista Tipy.pl
Krem maślany jest świetnym dodatkiem do tortów, muffinek, babeczek i ciast. Poniżej przedstawiam najlepszy sprawdzony i przede wszystkim prosty przepis którego się trzymam już od wielu lat.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
3 szklanki cukru pudru, 225 g masła, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1-2 łyżki śmietanki kremówki 36%

1
Utrzyj mikserem masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Najpierw ustaw mikser na wolne obroty a potem kiedy cukier wmiesza się w masło zwiększ je na średnie. Ubijaj masę kolejne 3 minuty.
2
Dodaj wanilię i śmietankę kremówkę. Kontynuuj ubijanie na średnich obrotach przez kolejną minutę. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej śmietanki (wówczas będzie nieco rzadsza konsystencja).
3
Jeśli zamierzasz uzyskać kolorowy krem maślany wówczas nie dodawaj do niego wanilii. Przeczytaj również Jak zrobić kolorowy krem do muffinek oraz Czym zastąpić barwnik spożywczy.

Powiązane porady

ciastka z płynną czekoladą w środku
Muffinki
babeczka z kubeczka jak zrobic

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie