Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowaniePrzystawki, Zupy i SałatkiPrzekąski CiepłeJak zrobić filipińskie naleśniki lumpia?

Jak zrobić filipińskie naleśniki lumpia?
Pink - specjalista Tipy.pl

Naleśniki te są tradycyjną potrawą filipińską. Serwowane są zwykle jako przekąska czy starter. Są dość podobne w smaku do spring rollsów (sajgonek).
P
Rzeczy, których potrzebujesz
1 łyżka oleju roślinnego, pół kg mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, pół szklanki drobno posiekanej cebuli, pół szklanki tartej na tarce marchwi, pół szklanki drobno posiekanej zielonej cebulki, pół szklanki cienko pokrojonej kapusty, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka sosu sojowego (do kupienia tutaj), 30 szt. papieru ryżowego (do kupienia tutaj), 2 szklanki oleju roślinnego do smażenia
1
Połóż wok lub dużą patelnię na duży ogień i wlej na nią 1 łyżkę oleju roślinnego. Podsmaż wieprzowinę często mieszając aż straci różowy kolor. Ściągnij mięso z patelni i odstaw na bok. Odlej większość tłuszczu z patelni i podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę (około 2 minuty). Dodaj wieprzowinę, drobno posiekaną marchewkę, zieloną cebulkę, kapustę i wymieszaj. Dodaj pieprz, sól, czosnek granulowany i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj i ściągnij z ognia. Odstaw na bok do przestygnięcia.
2
Arkusze papieru ryżowego zwilż delikatnie wodą aby były elastyczne. Połóż na papier ryżowy po przekątnej w pobliżu jednego z rogów, 3 łyżki nadzienia pozostawiając około 4 cm z każdej strony. Zagnij do środka boki papieru przykrywając nimi część nadzienia, następnie przykryj je dolną częścią papieru i zawiń. Staraj się zawijać lumpie możliwie jak najciaśniej. Krawędzie papieru zwilż wodą i zaklej, aby lumpia się nie rozwinęła podczas smażenia. Przykryj naleśniczki plastikowym workiem aby nie wyschły.
3

Rozgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu, nalej do niej oleju na około 1cm i rozgrzewaj około 5 minut. Połóż 3-4 lumpie na patelnię i smaż na głębokim ogniu przez około 1-2 minuty lub do czasu kiedy papier ryżowy zrobi się złoto-brązowy. Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym (aby odciągnął nadmiar tłuszczu). Podawaj od razu po przygotowaniu.