przyrządzanie szpinaku

Jak przyrządzić szpinak?·

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
przyrządzanie szpinaku
1 z 11
Jak mawia marynarz Popeye: jeśli chcesz być silny, jedz szpinak. Szpinak niewłaściwie przygotowany nie jest dobry, jednak doprawiony cytryną i czosnkiem smakuje jak marzenie. Gotowany szpinak polecam do naleśników, lasagni oraz innych dań wegetariańskich.
1
świeży szpinak
Kup świeży szpinak. Wybierz taki, który nie ma na liściach przebarwień.
2
Szpinak dokładnie umyj
Szpinak dokładnie umyj i odrzuć wszystkie zwiędłe listki, a następnie osusz go.
3
Odetnij wszystkie ogonki.
Odetnij wszystkie ogonki.
4
Krojenie szpinaku
Listki możesz zostawić całe lub pokroić przed albo po gotowaniu.
5
Gotowanie szpinaku na parze
Gotowanie szpinaku na parze

Nalej do garnka 2 cm wody, zagotuj, włóż sitko i przełóż na nie szpinak (dopiero po zagotowaniu się wody). Przykryj szczelnie pokrywką. Gdy szpinak będzie wyglądał jak zwiędły, oznacza to, że jest gotowy.

6
Gotowanie szpinaku
Gotowanie szpinaku

Bardzo prostym sposobem na ugotowanie szpinaku jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i wrzucenie na nią opłukanych liści szpinaku. Mieszaj szpinak przekładając jego liście z dołu do góry. Szpinak jest gotowy, gdy całkiem straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 minuty.

7
Przyrządzanie szpinaku na patelni
Przyrządzanie szpinaku na patelni

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wyciśnij lub drobno posiekaj czosnek, podsmaż go i dodaj czerwonej papryki w płatkach (możesz również dodać zmielony imbir, imbir w proszku lub cebulę). Gdy czosnek będzie gotowy, przełóż na patelnię szpinak. W trakcie smażenia mieszaj go, przekładając warstwy z dołu na górę. Po dwóch minutach dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny, zamieszaj i przełóż na talerz.

8
Gotowanie szpinaku w mikrofalówce
Gotowanie szpinaku w mikrofalówce

Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, dodaj łyżkę wody i przykryj pokrywką lub folią - musi być zrobiony otwór przez który będzie mogła ulatywać z gotowanego szpinaku para. Włóż do mikrofalówki na 1 minutę.

9
szpinak mrożony
Szpinak mrożony

Aby przygotować szpinak mrożony należy włożyć go do garnka i przykryć, aby się rozmroził. Gdy tak się stanie, zdejmujemy pokrywkę i dusimy szpinak na małym ogniu, aż cała woda odparuje. Doprawiamy do smaku (patrz niżej).

10
doprawianie szpinaku
Doprawianie szpinaku

Aby przyrządzić szpinak możesz do niego dodać podsmażanego czosnku, zezłoconej cebuli, płatków czerwonej papryki, podsmażonego imbiru. Do smaku możesz dodać Vegety, soli i pieprzu. Szpinak będzie bardzo smaczny również z serkiem feta, z serkiem pleśniowym czy z serem lazur (sos ze szpinakiem, czosnkiem, cebulą, serem i przyprawami świetnie smakuje z makaronem).

Strona 1 z 11

Powiązane porady

szybkowar
gotowanie kaszy gryczanej
wywar z warzyw

Podobne porady

Komentarze (27)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

j
12.01.2015
Najlepszy jest z twarogiem i mlekiem. Czosnek zdecydowanie psuje smak szpinaku.
wroclawiaczek
22.03.2014
nie przepadam za szpinakiem ale po takich poradach to może i spróbuję ;)
tadaa
09.12.2013
Kazdy rodzaj serca nadaje się do szpinaku. Dodaje super smak. Polecam również szpinak do pizzy z oliwkami i feta. Szpinak jest chyba niedocenany, a pasuje do wielu potraw.
Agniesia2678
08.12.2013
Ja też bardzo lubię szpinak z mozarellą zawinięty w naleśniku i jakiś sosik, normalnie mniammmm :) polecam
Elfik
06.12.2013
A ja uwielbiam szpinak w każdej postaci i smakuje mi bez żadnych przypraw, po prostu wyrzucony na suchą patelnię z ogonami w całości
tadaa
11.10.2013
Faktycznie bardzi łatwo zrazić się do szpinaku jeśli źle go doprawimy. Ja używam czosnku, soli, pieprzu ostrej papryki i jogurtu naturalnego. Kilka łyżek da delikatniejszy sam. Często dodaje też zioła bazylie, oregano. Dla osob które jeszcze nie próbowały szpinaku polecam dwie wersje farszu do naleśników (uwierzcie przekonacie sie do szpinaku!) Wersja l do farsz z cebula, pieczarkami, szpinakiem i jogurtem naturalnym, taki nalesnik warto polac sosem czosnkowym (jogurt naturalny. lyzka majonezu, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek) Wersja ll szpinak z bialym serem. Oba farsze nadadza sie także do pierogow, ciasta francuskiego badz pieczonych pierogow z kruchego ciasta. Smacznego!
yonah
01.08.2013
nie kroimy i nie tniemy szpinaku podobnie jak sałate tylko rwiemy zeby nie pozbawiac go czesci zelaza i magnezu.pzdr
batarej22
23.07.2013
ja niezabardzo lubię szpinak
kasiulek_1994
26.05.2013
Ja polecam zmieszać szpinak z makaronem, szybkie, tanie i przepyszne danie;)
topielica
27.04.2013
A ja do szpinaku dodaję jajko i smażę to wszystko razem- polecam bo szpinak z jajkiem jest bardzo dobry.