sos do sałatki cezar

Jak zrobić sos do sałatki Cezar?

Gomez - specjalista Tipy.pl
Sałatka Cezar to moja ulubiona sałatka. Soczysta sałata, miękki kurczak, chrupiące grzanki i aromatyczny parmezan. Wszystko w idealnych proporcjach. Jednak jak w każdej sałatce, także w sałatce Cezara najważniejszą rolę gra sos. Źle przygotowany zepsuje smak nawet najlepszej jakości składników. Sporządzony według dobrego przepisu przeniesie sałatkę w zupełnie nowy wymiar smaku. Taki właśnie jest sos do sałatki Cezar, na który przepis podaję poniżej. Spróbuj raz, a już nigdy nie zechcesz zamienić go na żaden inny.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
3 anchois rozgniecione na papkę (lub 1 ½ łyżeczki pasty z anchois), 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki i rozgniecione), 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ szklanki oliwy z oliwek

1
Anchois lub pastę z anchois, czosnek, jajko, sok z cytryny, musztardę i przyprawy umieść w miseczce i wymieszaj mikserem do całkowitego połączenia.
2
Ustawiając obroty miksera na małe powoli wlej do papki oliwę. Miksuj całość do uzyskania jednorodnego sosu.
3
Sos użyj natychmiast lub włóż do lodówki. Zachowa świeżość maksymalnie przez 3 dni.

Powiązane porady

dipy
sos marinara
Szpinak ze śmietaną

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Czarek
20.08.2015
jajko surowe czy ugotowane? :o