Żywność
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Desery

Jak ożywić zwiotczałą marchewkę i inne warzywa korzenne?
loveisjustlove - specjalista Tipy.pl
Często marchew i inne warzywa korzenne (takie jak na przykład pietruszka, seler, batat, burak ćwikłowy) gdy poleżą trochę dłużej - wiotczeją i robią się brzydkie. Jest bardzo prosty sposób, by stały się ładniejsze i chrupiące.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
miska, woda, warzywa korzenne, cierpliwość
2
Włóż warzywa korzenne do miski z wodą, tak, aby z niej nie wystawały. Odstaw na około pięć godzin. W tym czasie wysuszone warzywa będą przyjmować zimną wodę z miski i będą się regenerować.
?
Wskazówki
* Czas trzymania warzyw korzennych może być dłuższy lub krótszy - w zależności od ilości wody i ilości warzyw.
* Aby przedłużyć żywotność naszych warzyw (nie tylko korzennych) warto przechowywać je w chłodniejszym miejscu - np. w piwniczce czy nawet w lodówce.
!
Uwaga!
* Pamiętaj, że woda musi być naprawdę zimna, inaczej efekt nie będzie tak skuteczny.
* Ten sposób nie działa na warzywa innego rodzaju.