Jak ożywić zwiotczałą marchewkę i inne warzywa korzenne?
loveisjustlove - specjalista Tipy.pl

Często marchew i inne warzywa korzenne (takie jak na przykład pietruszka, seler, batat, burak ćwikłowy) gdy poleżą trochę dłużej - wiotczeją i robią się brzydkie. Jest bardzo prosty sposób, by stały się ładniejsze i chrupiące.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
miska, woda, warzywa korzenne, cierpliwość

1
Weź dużą miskę i napełnij ją zimną wodą.
2
Włóż warzywa korzenne do miski z wodą, tak, aby z niej nie wystawały. Odstaw na około pięć godzin. W tym czasie wysuszone warzywa będą przyjmować zimną wodę z miski i będą się regenerować.
3
Wyjmij warzywa z wody - są jak świeżo kupione - smaczne, chrupiące i dobrze wyglądające!
?

Wskazówki
* Czas trzymania warzyw korzennych może być dłuższy lub krótszy - w zależności od ilości wody i ilości warzyw.
* Aby przedłużyć żywotność naszych warzyw (nie tylko korzennych) warto przechowywać je w chłodniejszym miejscu - np. w piwniczce czy nawet w lodówce.

!

Uwaga!
* Pamiętaj, że woda musi być naprawdę zimna, inaczej efekt nie będzie tak skuteczny.
* Ten sposób nie działa na warzywa innego rodzaju.

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie