Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Przechowywanie ryb
Adam - specjalista Tipy.pl

Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
1
Ryb nie powinno się umieszczać w lodówce w pobliżu masła, mleka, serów ponieważ nabierają one nieprzyjemnego zapachu. Dotyczy to w szczególności ryb wędzonych, które należy szczelnie owinąć folią aluminiową.
2
Mrożoną rybę należy przechowywać w zamrażalniku, owiniętą w worek nylonowy. Rybę niemrożoną, która nie będzie zbyt długo przechowywana, należy wypatroszyć i umieścić w lodówce (nie w zamrażalniku).
3
Jeśli chcemy zamrozić rybę, powinniśmy ją umyć, wysuszyć, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku lub worku. Taka ryba może być przechowywana w zamrażarce kilka miesięcy, a chuda - nawet do 8 miesięcy.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (2)
Olka
26.11.2019U mnie super sprawdza się zgrzewarka próżniowa. Mam taką fajną. Długo zachowuje świeżość. I zapachy nie wychodzą.
sulej
06.05.2019Ja ryby jak i sery polecam trzymać w zgrzewarce, bez brudzenia rąk i pewność, że najlepiej się przechowa.