pizza z kalafiora

Jak zrobić pizzę z kalafiora z anchois, oliwkami i kaparami?

Gomez - specjalista Tipy.pl
Dietetyczna, o obniżonej wartości kalorycznej i niskiej zawartości węglowodanów. Bez mąki, bez glutenu, ale wciąż ze smakiem. Ciasto do tej pizzy zrobione jest z kalafiora, sera mozzarella i jajka. Składniki te łączą się zdumiewająco dobrze, sprawiając, że pizzę spokojnie można jeść nawet rękoma. Wybór dodatków jest oczywiście dowolny. W tym przypadku są to kapary, oliwki i anchois. Nieco słony, ale bardzo smaczny zestaw. Dasz mu szansę?
P

Rzeczy, których potrzebujesz
ciasto: 1 średniej wielkości kalafior podzielony na małe różyczki, ½ szklanki (50g) tartego sera mozzarella, 1 duże jajko (lekko rozbełtane), ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu, dodatki: sos pomidorowy, pokrojone w plasterki zielone i czarne oliwki, kapary (nie więcej niż 1 łyżka), oregano, filety anchois (opcjonalnie), oliwa (opcjonalnie)

1
Nagrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem pergaminowym i lekko natłuść oliwą z oliwek.
2
Różyczki kalafiora zmiksuj za pomocą robota kuchennego na kawałki wielkości ziaren ryżu (nie na papkę). Umieść je w naczyniu żaroodpornym i włóż do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc na około 8 minut (lub do czasu, aż będą ugotowane).
3
Gotowego kalafiora umieść w durszlaku i za pomocą dużej łyżki wyciśnij z niego tyle soku, ile się da. To bardzo ważny krok. Kalafior musi być suchy, w przeciwnym razie zamiast chrupiącego ciasta otrzymasz lepką papkę. Innym sposobem na pozbawienie kalafiora soków jest owinięcie go w czystą ściereczkę, skręcenie jej i wyciśnięcie całego płynu.
4
W dużej misce zmiksuj jajko, mozzarellę, kalafior, oregano, sól i pieprz. Ciasto ułóż na dnie przygotowanej wcześniej blachy do pieczenia. Włóż je na 15-20 minut do piekarnika lub piecz do czasu, aż stanie się złote.
5
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 5 minut, żeby nieco ostygło.
6
Na wierzchu rozprowadź sos pomidorowy. Całość posyp pokrojonymi oliwkami, kaparami i anchois. Dopraw oregano i pokrop oliwą. Tak przygotowaną pizzę włóż do piekarnika na około 10 minut. Podawaj ciepłą.

Powiązane porady

pizza na cienkim cieście
pizza z kurczakiem i sosem czosnkowym
pizza na grillu

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie