ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

AdamAdam - specjalista Tipy.pl
ryba
1 z 10
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
1
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 1
Aby usunąć przykry zapach ryby lub cebuli z rąk należy je umyć w słonej wodzie i skropić ręce cytryną.
2
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 2
Aby usunąć zapach ryby z patelni należy przetrzeć ją fusami z herbaty
3
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 3
Talerze oraz sztućce po rybach, śledziach, cebuli należy na kilka minut zanurzyć w zimnej wodzie z solą, a następnie umyć ciepłą wodą. Będą wówczas idealnie czyste, nabiorą ładnego połysku oraz będą całkowicie pozbawione przykrego zapachu.
4
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 4
Zapach smażącej się ryby będzie mniej intensywny, jeśli do skwierczącego na patelni tłuszczu dodamy parę kropel soku z cytryny.
5
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 5
W celu pozbycia się przykrej woni śledzi z naczyń, należy je przed umyciem spłukać zimną wodą.
6
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 6
W celu usunięcia silnego zapachu przy smażeniu ryby, należy do oleju włożyć obrany i pokrojony na cząstki ziemniak.
7
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 7
Aby usunąć nieprzyjemny zapach flądry należy podczas czyszczenia usunąć również skórę z ciemnej strony ryby.
8
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 8
Gotując rybę o silnym zapachu (dorsz, flądra, sum, makrela, szczupak) należy dodać dużo warzyw i przypraw oraz na jeden litr wody pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub około 50g octu.
9
sposoby na pozbycie się zapachu ryby - krok 9
Jeżeli do wody, w której gotujemy rybę wlejemy troszkę mleka, straci ona nieprzyjemny zapach i będzie delikatniejsza w smaku.
Strona 1 z 10

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

izis
08.07.2015
Nie wiem, jakie ryby jada autor tych porad - swieze, dobre ryby nie pozostawiaja po sobie dramatycznego zapachu, a podczas przyrzadzania (smażenie, pieczenie) - przyjemnie pachna. Chyba, ze autor piszac 'ryby' ma na mysli stare, wielokrotnie zamrazane i odmrazane kostki rybne.
grom
23.12.2011
jak pozbyć sie przykrego zapachu ryby