Jedzenie ryb w ciąży

Czy w ciąży można jeść ryby?
Karolinas - specjalista Tipy.pl

Lista produktów zakazanych czy niewskazanych dla kobiet ciężarnych jest długa. Czy znajdują się wśród nich ryby? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czy kobiety w ciąży powinny wyeliminować je ze swojej diety, czy też nie.
1
Ryby to jeden z tych elementów jadłospisu, który jest najczęściej polecany dla kobiet ciężarnych. Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie. Dlaczego tak bardzo ważne jest spożywanie ryb w okresie ciąży? Są one źródłem kwasu tłuszczowego Omega-3 DHA.
Tylko po co właściwie potrzebny jest wyżej wymieniony kwas w okresie ciąży? Jest on niezbędny nie tyle dla ciężarnej, co dla rozwoju mózgu nienarodzonego jeszcze dziecka. Możemy zatem już w okresie prenatalnym w odpowiedni sposób zadbać o rozwój malucha.
2
Kwas tłuszczowy Omega-3 DHA to materiał budulcowy dla komórek mózgu. Nasz organizm nie ma zdolności produkowania go w wystarczającej ilości, dlatego tak bardzo ważne jest uzupełnianie jego poziomu w diecie. Można to robić dwojako - właśnie poprzez spożywanie ryb, lub suplementację.
3
Warto wiedzieć, które z ryb zawierają najwięcej DHA.
Należą do nich przede wszystkim: łosoś, sardela, sardynki, śledź oraz pstrąg. To głównie te ryby powinny królować w naszym jadłospisie.
4
Czy można zatem spożywać wszystkie ryby? Niestety nie. Odradza się spożywanie w dużych ilościach ryb słodkowodnych oraz ryb takich jak tuńczyk, czy rekin. Te ostatnie mogą kumulować w wątrobie metale ciężkie, np kadm czy rtęć. Są one niebezpieczne dla systemu nerwowego płodu. Staraj się również nie jeść ryb surowych, gdyż mogą one zawierać bakterię z rodzaju listeria oraz być źródłem pasożytów.
5
Co zrobić, jeśli wcale nie lubisz ryb? Nie powinnaś oczywiście pozbawiać płodu dostarczania mu niezbędnego do rozwoju Omega-3 DHA. Mniejsza jego ilość zawarta jest na przykład w drobiu oraz jajkach. Najwięcej będzie go oczywiście w tych, które pochodzą z tzw. ekologicznych hodowli.

Ważnym elementem jest zatem odpowiednia suplementacja.
Ryby morskie powinno się w okresie ciąży spożywać około dwa razy w tygodniu. Znaczna część kobiet ciężarnych spożywa je rzadziej. Z pomocą przychodzą tutaj bezpieczne dla przyszłych mam suplementy diety. Ważne aby decydować się na takie, które przeznaczone są dla kobiet ciężarnych. Jeśli nie wiesz jakie wybrać - skonsultuj się ze swoim lekarzem. Jednym z takich bezpiecznych suplementów diety jest np Pregna250 DHA.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie