Jak zrobić sake?

scaandal - specjalista Tipy.pl
Sake to bardzo mało znane w Polsce wino ryżowe nihonshu ( 日本酒 ) oznaczające w tłumaczeniu "japoński alkohol". Poniżej przepis jak je wykonać w domu:
P

Rzeczy, których potrzebujesz
3 kg cukru,
1 kg ryżu,
7 litrów wody,
9 dag drożdży,
12 ziaren ziela angielskiego,
35 ziaren goździków,
1 cytrynę (a dokładnie sok z niej) ,
2 opakowania cukru waniliowego,
9 ziaren pieprzu naturalnego,
pół łyżki tymianku,
pół łyżki imbiru,
pół łyżki gałki muszkatołowej,
10 dużych rodzynek.

1
Wodę z cukrem zagotować, mieszając dopóki cukier się całkowicie nie rozpuści a następnie wyłączyć ogień i odstawić. Kiedy roztwór będzie letni rozpuścić w nim drożdże a następnie czekać do zupełnego wystygnięcia.
2
Przelać całość do baniaka i dodać resztę składników. Ryż kilkakrotnie przepłukać wodą aby usunąć całą mączkę z ryżu (można również dodać kilka ziaren cukru), baniak zatkać rurką fermentacyjną i pozostawić na 6 tygodni.
3
Po 6 tygodniach przelać do innego naczynia a osad wyrzucić i pozostawić na około 2 miesiące. Po tym czasie mamy gatunkowe sake w smaku niewiele różniące się od sklepowego.

Powiązane porady

Kobieta pijąca absynt
gorąca czekolada
drink Krwawa Marry

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie