Zupa szczawiowa

Jak zrobić zupę szczawiową?

Karolinas - specjalista Tipy.pl
Ze szczawiu możemy przygotować znaną chyba wszystkim zupę szczawiową. Ci, którzy jej nigdy nie jedli - obowiązkowo powinni spróbować - smakiem przypomina nieco zupę ogórkową. Najlepsza jest oczywiście zupka ze świeżego szczawiu, jednak w okresie zimowym równie smaczna będzie ta ze szczawiu konserwowego. Wybierzmy jednak ten krojony, nieprzecierany. Oto przepis na ok 5-6 porcji zupy szczawiowej:
P

Rzeczy, których potrzebujesz
- 50 dag żeberek wieprzowych,
- włoszczyzna,
- 5 ziemniaków,
- 300 gram szczawiu ze słoiczka (konserwowego),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3 jaja gotowane na twardo,
- przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,

1
Żeberka myjemy, kroimy na drobniejsze porcje i gotujemy w 2,5 litra wody.
2
Po ugotowaniu mięsa zbieramy szumowiny i dodajemy umytą i pokrojoną lub startą na tarce włoszczyznę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zielem angielskim a także liściem laurowym.
3
Kiedy mięso i warzywa zmiękną dostatecznie - wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy zmiękną również ziemniaki, dodajemy szczaw (dodajemy go koniecznie na sam koniec gotowania).
4
Podgotowujemy jeszcze przez około 5-6 minut, po czym dodajemy jogurt naturalny. Warto wcześniej rozrobić go w kubeczku z gorącą zupą, tak aby się nie zważył w zupie. Do talerzy nakładamy po dwie ćwiartki ugotowanego jaja, zalewamy zupą i dekorujemy pietruszką. Możemy dodać również obrane z żeberek mięsko.

Powiązane porady

Żurek
Wywar rybny
zupa marchewkowa z zajączkiem

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

s
15.03.2017
zwarzył*
zuza
01.03.2017
Kiedys nie cierpiałam zupy szczawiowej , jadłam ale.... Teraz gdy sama jestem mama i jestem oczywiscie starsza, smak zapewne mi sie wyostrzył i...uwielbiam szcawiowa!!! Dodaję do niej odrobine cukru aby była lekko słowdkawa( słodko-kwasna) oraz dodaje pod koniec natke swieza i ...lubczyk-najlepiej swiezy ale i ten z torebki moze byc.Moja córa równiez uwielbia ta zupkę ale juz bez jajeczka na twardo( nalezy dac odrobine smietanki, bo zapobiega odkładaniu sie tego czegos w nerkach, czy jakos tam ale warto dodac ta smietankę).pozdrawiam