Bułeczki zajączki

Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?

Jess - specjalista Tipy.pl
Bułeczki zajączki
1 z 5
Te słodkie bułeczki w kształcie zajączków podawaj na święta wielkanocne lub na co dzień jeśli masz w domu dzieci lub wydziwiającego męża. Przepis ten jest na około 30 sztuk malutkich bułeczek.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
6 szklanek mąki pszennej, 1,5 szklanki letniej wody, 2 łyżeczki drożdży instant lub 40g świeżych drożdży, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 2 jajka, 4 łyżki masła

1
Bułeczki króliczki
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą miksera elektrycznego z końcówką do ciasta i zagnieć. Kiedy ciasto przestanie się przyklejać do rąk i do miski to wyrabiaj je jeszcze przez około 5 minut. Ciasto odstaw na bok. Po 10 minutach wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Konsystencja ciasta powinna przypominać plastelinę, ciasto powinno być elastyczne. Kiedy już takie będzie to przełóż je do wysmarowanej tłuszczem miseczki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto podziel na 30 mniej więcej równych części. Z każdej części uformuj lekko podłużną kuleczkę. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
2
Bułeczki króliczki
Teraz zrób nożyczkami po dwa nacięcia w miejscu gdzie powinny znaleźć się uszy zajączków.
3
Bułeczki króliczki
Nacięcia mogą być bardziej poziome i dłuższe, lub pod skosem i krótsze. W obydwu wypadkach zajączki będą wyglądały uroczo. Zrób również zajączkom oczy za pomocą wykałaczki.
4
Bułeczki króliczki
Rozgrzej piekarnik do 225°C, włóż do środka blachę z bułeczkami i piecz je 15-17 minut.
?

Wskazówki
* Do zrobienia bułeczek zajączków możesz użyć również innego przepisu na bułki.

Strona 1 z 5

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

sznaps1998
02.04.2013
Robiłam, dobre ale żeby ciasto nie było rzadkie trzeba dać więcej mąki, a co do przechowywania to jest to ciasto drożdżowe wiec najlepiej zamknąć je do jakiegoś pojemnika :)
zoska
30.03.2013
witam wszystkie kuchareczki i kucharzy
wlasnie przepis wyprobowany i z cala odpowiedzialnoscia stwierdzam ze przepis super a co do wody to jak najbardziej nie trzeba mleka robilam wszystko wedlug przepisui jest ok jeszcze stoja na blaszcze i stygna wyszly superowe a ile smiechu .... bo takie fajne tak poprostu
no dobrze nie rozpisuje sie za duzo bo jeszcz e przygotowuje mazurka itdi wogole duzooooooooooooooo pieczenia przedemna dzis
wesolych swiat
cimyszka
28.03.2013
Ile one są świeże? Jak je przechowywać żeby nadały się do jedzenia?
Dot
28.03.2013
Niekoniecznie musi byc mleko. Drozdze wyrosna rowniez w letniej wodzie z dodatkiem cukru.Jednak mysle ze uzywanie miksera do ciasta drozdzowego to zly pomysl. Wyrobie ciasto tradycyjnie hak na drozdzowke.
Paulainka
27.03.2013
Czy na pewno w tym przepisie nie powinno być mleka? (zazwyczaj tam gdzie drozdze tam i mleko)