Kolorowe jajka faszerowane

Jak zrobić kolorowe jajka faszerowane?

Jess - specjalista Tipy.pl
Kolorowe jajka faszerowane
1 z 12
Takie jajka robi się tak samo jak zwykłe jajka faszerowane z tą różnicą, że białka farbuje się uprzednio w barwnikach spożywczych w taki sam sposób jak pisanki. Jajka wyglądają uroczo i są wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
10 jajek na twardo, pół szklanki majonezu, sól, czerwona papryka, barwniki spożywcze w kilku kolorach, natka pietruszki do dekoracji

1
Gotowanie jajek
Jajka włóż do garnka wypełnionego zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Po 15 minutach włóż je pod zimną wodę i ostudź.
2
Białka
Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyciągnij żółtka w taki sposób aby nie uszkodzić połówek białek.
3
Żółtka
Żółtka przełóż do głębokiej miseczki. Żółtka mogą być z zewnątrz ciemne - dzieje się tak dlatego, że nie zostały dobrze schłodzone od razu po ugotowaniu.
4
Farbowanie białek
Nalej do kilku szklanek wodę. Do każdej z nich dodaj po kilka kropel barwnika spożywczego (wystarczy około 3-4 krople). Jeśli do każdej szklanki dodasz również po łyżeczce octu to białka się lepiej zafarbują.
5
Farbowanie białek
Wyciągnij jajka z barwnika wówczas kiedy uzyskają ładny, pastelowy kolor. Przełóż je na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i poczekaj, aż dokładnie wyschną.
6
Żółtka jajek
Żółtka rozdrobnij widelcem.
7
Żółtka z majonezem
Jak już żółtka będą dokładnie rozdrobnione to dodaj do nich około pół szklanki majonezu i dobrze wymieszaj. Jak uzyskasz jednolitą masę to dodaj do niej ulubione dodatki. Może to być trochę musztardy, drobno posiekany szczypiorek, świeżo mielony pieprz czarny, drobno posiekana szynka itp.
8
Zafarbowane białka
Zafarbowane na pastelowe kolory połówki białek połóż na duży talerz otworem do góry.
9
Szpryca
Przygotuj szprycę z dekoracyjną końcówką i przełóż do niej żółtkowe nadzienie. Jeśli nie masz szprycy to możesz faszerować białka również łyżeczką.
10
Faszerowanie jajek
Teraz do każdego białka nałóż trochę farszu.
11
Kolorowe jajka faszerowane
Jajka posyp z wierzchu czerwoną papryką. Talerz ozdób natką pietruszki oraz kolorowymi kwiatkami (jeśli takie posiadasz). Smacznego!
Strona 1 z 12

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie