Bagietka z jajkiem

Jak zrobić bagietkę z jajkiem?

Jess - specjalista Tipy.pl
Te łódeczki jajeczne (bagietki wypełnione jajkami, bekonem, serem żółtym i zieloną cebulką) są bardzo proste do zrobienia. Są idealne na śniadanie lub na lunch.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
4 bagietki (o długości ok 25 cm), 5-7 dużych jajek, 80 ml śmietany, 120 g boczku, 90 g sera żółtego, 2 zielone cebulki, sól, pieprz, płatki chilli

1
Bagietka z jajkiem1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wytnij w wierzch bagietek na kształt litery V i palcami wybierz nieco bagietki ze środka. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2
Bagietka z jajkiem2
Przygotuj pozostałe składniki. Ser żółty zetrzyj na tarce, cebulkę lub szczypiorek drobno posiekaj zaś boczek podsmaż, tak aby był chrupiący.
3
Bagietka z jajkiem 3
Jajka wbij do miseczki i delikatnie je ubij. Dodaj do jajek pozostałe składniki oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chilli.
4
Bagietka z jajkiem 4
Nałóż do wydrążonych bagietek nadzienie jajeczne i przełóż na przygotowaną wcześniej blachę.
5
Bagietka z jajkiem 5
Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut na złoto-brązowy kolor (aż jajka się zetną).
6
Bagietka z jajkiem 6
Jeśli jest taka konieczność to dopraw solą i pieprzem.
7
Bagietka z jajkiem 7
Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Powiązane porady

Nieświeże jajko
Jajka sadzone z boczkiem i pomidorami
Jajka zapiekane w awokado

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie