groszek cukrowy

Jak sadzić groszek cukrowy?
AdelaAdela - specjalista Tipy.pl

Groszek cukrowy jest soczysty i delikatny. Doskonale smakuje na surowo, jak i jako dodatek do sałatek i różnego rodzaju dań. Tę odmianę groszku można jeść razem ze strączkami, które są bardzo słodkie i chrupiące. Co więcej, groszek ten ma dużo składników odżywczych, w tym żelaza i witaminy C. To zielone „samo zdrowie”. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak sadzić i uprawiać tę odmianę groszku, zachęcam do dalszej lektury.
1
Gleba, sadzenie i hodowla

Groszek najlepiej rośnie w chłodne, wilgotne dni, dlatego powinno się go sadzić wczesną wiosną. W klimacie umiarkowanym można sadzić go również jesienią, ale wiosenna uprawa przynosi większe plony. Posadź zatem groszek, gdy tylko zacznie się wiosna. Temperatura gleby powinna wynosić przynajmniej 7°C. Poczekaj, aż ziemia będzie na tyle sucha, że nie będzie zbijać się w grudki i przyklejać do narzędzi ogrodowych. Sadzonki umieszczaj w ziemi w odległości 12-13 cm od siebie.
2
Młode sadzonki mogą znieść lekki przymrozek, zatem posadź je w ogródku przed średnią datą ostatnich przymrozków. W przypadku późnych przymrozków przygotuj się jednak do ochrony roślin będących w okresie kwitnienia. W przeciwnym razie groszek może urosnąć bardzo drobny lub zdeformowany.
3
groszek na treliażu
Groszek cukrowy odmiany „Sugar Ann” nie potrzebuje treliażu, ale strąki łatwiej jest zrywać, gdy pnącze znajduje się w pionie. Jeśli decydujesz się na treliaż, umieść go w ziemi przed posadzeniem groszku. Użyj siatki, słupków i sznurka, drewnianego treliażu owiniętego gęstą siatką ogrodową lub zbioru powyginanych gałązek powbijanych pomiędzy poszczególnymi sadzonkami. Groszek mocuj do treliażu za wąsy – cieniutkie zakręcone łodyżki – i owijaj je dookoła wsporników. Szybko owiną się one wokół cienkich słupków wyciągając pnącza ku górze.
4
Gdy rośliny osiągną wysokość 15 cm, rozłóż na podłożu 5-centymetrową warstwę organicznej ściółki, np. słomy, skoszonej trawy lub kompostu. Ściółka pomoże zatrzymać w ziemi wilgoć i ochroni przed chwastami. Jeśli chodzi o tę drugą kwestię, pomocna okaże się również płytka kultywacja gleby i wyrywanie wszelkich chwastów ręcznie.
5
Groszek nie potrzebuje dużo nawozu azotowego, może odrobinę w nowym ogródku lub glebie bardzo ubogiej w składniki mineralne. Roślina ta czerpie azot z powietrza i może nawet sama wzbogacić glebę zarówno w azot, jak i korzystne dla rozwoju roślin bakterie rhizobium. Jeżeli jednak chcesz zwiększyć plony w przyszłości, możesz samodzielnie dostarczyć te bakterie do gleby aplikując je w sproszkowanej wersji za pomocą inokulantów. Gdy bakteria raz zagnieździ się w glebie, nie ma potrzeby ponownego jej zaszczepiania.
6
Lekko ogranicz podlewanie we wczesnej fazie wzrostu, żeby wspomóc głębsze zakorzenienie groszku (roślina ta jest zazwyczaj płytko ukorzeniona). Regularne podlewanie jest natomiast bardzo istotne począwszy od momentu, gdy pojawią się pierwsze kwiaty, aż po zbiory. Groszek potrzebuje bowiem ciągłej wilgoci, żeby rozwinąć pełne, smaczne strąki.
7
Choroby i szkodniki

Czasami zdarza się, że pnącza zostają zaatakowane przez mszyce. Pozbądź się ich polewając mydłem ogrodniczym. Groszek jest podatny na grzyby z rodzaju Fusarium oraz na gnicie korzeni, w szczególności na kiepsko odwodnionych glebach. Objawem tych chorób jest żółknięcie i więdnięcie dolnych liści rośliny oraz jej spowolniony rozwój. Popraw wówczas drenaż gleby i dodaj nieco kompostu, żeby zapobiec kolejnym atakom tych chorób.
8
Żeby zapobiec chorobom grzybiczym, takim jak pleśń proszkowa, podlewaj groszek wcześnie rano, żeby liście zdążyły wyschnąć przed zmrokiem lub stosuj wąż nawadniający, aby nie były one mokre za każdym razem, gdy podlewasz roślinę.
9
Większości chorób można zapobiec sadząc odmiany odporne na choroby, takie jak groch cukrowy „Sugar Ann”.
10
zbieranie groszku
Zbieranie i przechowywanie

Zbieraj groszek cukrowy wówczas, gdy strąki zaczynają się robić płaskie, ale znajdujący się w nich groszek nie jest jeszcze przerośnięty. Zrywaj je ostrożnie, ponieważ pnącza są bardzo delikatne i łatwo jest je zniszczyć. Zebrany w odpowiednim momencie groszek może być jedzony w całości. Jeżeli jednak strąki są twarde i trudne do pogryzienia, oznacza to, że groszek został zebrany zbyt późno. Wówczas należy wyłuskać go, a strąki przeznaczyć na kompost.
11
Groszek będzie owocował do czasu, aż pnącza będą zdrowe, a dni dość chłodne. Przykrycie korzeni ściółką pomoże utrzymać je w niskiej temperaturze. Gdy jednak sięgnie ona 26°C, sezon można uznać za zakończony.
12
Im więcej groszku zbierzesz... tym więcej groszku się zmarnuje. Po zebraniu cukier w groszku zamienia się w skrobię sprawiając, że z dnia na dzień groszek staje się coraz mniej słodki. Żeby zachować jego smak, zjedz go, ugotuj lub zamroź maksymalnie na kilka godzin po zebraniu. Jeżeli chcesz zamrozić groszek w strąkach, umieść go w plastikowych torebkach na mrożonki.
13
groszek w strąkach
Jeżeli pozwolisz, żeby groszek w strąkach osiągnął pełną dojrzałość, możesz jeść go jak tradycyjny groszek zielony.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Iza
12.04.2016
w punkcie 5 piszecie o bakteriach, co to za bakteria, skąd je wziąć, proszę napisać bardziej dostępnym i zrozumiałym językiem