brukselki

Jak sadzić brukselkę?
AdelaAdela - specjalista Tipy.pl

Brukselka to powoli rosnąca, długo owocująca roślina z rodziny kapustowatych. Sadzi się ją wiosną oraz pełnym i późnym latem (w drugim przypadku zbiory odbywają się jesienią). Jadalne główki brukselki najlepiej dojrzewają podczas chłodnej pogody (a nawet przy lekkich przymrozkach), dlatego najlepiej jest sadzić ją późnym latem, a zbierać późną jesienią. Brukselka dojrzewająca w dni gorące i suche jest gorzka i słabo rozwinięta.
1
Gleba, sadzenie i hodowla brukselki

Tak jak większość warzyw, również brukselka potrzebuje minimum 6 godzin światła słonecznego dziennie. Im więcej, tym lepiej. Najlepiej rośnie na żyznej, dobrze odwodnionej glebie, wilgotnej i bogatej w składniki mineralne. Gleba powinna mieć wysokie pH, najlepiej około 6,8. Zapewni ono brukselce optymalny wzrost i ochroni m.in. przed kiłą kapusty. Żeby określić pH gleby w twoim ogródku lub na działce, zakup specjalny tester pH gleby. W zależności od otrzymanego wyniku odpowiednio dobierz proporcje nawozu i wapna. Jeżeli nie posiadasz takiego testu, wzbogać glebę w dużą ilość bogatych w azot polepszaczy, np. mączki z krwi, mączki z nasion bawełny czy kompostu. Możesz również przed sadzeniem zastosować na całą glebę nawóz o przedłużonym działaniu (np. NPK w proporcjach 14-14-14). Brukselka potrzebuje również więcej boru, niż inne warzywa. Bez niego jej łodygi będą uszkodzone (puste w środku), a główki małe. Jeżeli twoje brukselki przejawiają takie objawy, wzbogać glebę o bor rozpuszczając 1 płaską łyżkę boraksu w 5 litrach wody na każde 5m² powierzchni. Spryskaj glebę równomiernie roztworem. Niech nie kusi cię, by zwiększać jego stężenie, ponieważ nadmiar boraksu może wyrządzić więcej szkody, niż pożytku. Nie stosuj go również „profilaktycznie”, jeśli rośliny nie wykazują objawów wymienionych powyżej.
2
Sadzonki rozmieść w równej odległości od siebie. Brukselki rosną dość duże, więc muszą znajdować się w odległości około 60 cm od siebie w rzędzie lub na grządce. Jeżeli sadzisz je w rzędach, zachowaj między poszczególnymi rzędami około 75 cm wolnego miejsca, by móc spokojnie chodzić pomiędzy nimi. Nie pozostawiaj rozsady zbyt długo w rozsadniku, ponieważ mogą zeschnąć lub spowolnić wzrost. Posadź je, gdy tylko będą gotowe (5-7 tygodni od wysiania).
3
uprawa brukselki - krok 3
Rozsadę umieść głęboko w ziemi, tak, by tylko 1/3-1/2 roślin wystawała ponad powierzchnię gleby. Po zasadzeniu obficie podlej je, by pobudzić prawidłowy wzrost. Po zasadzeniu sadzonek podlewaj je roztworem nawozu startowego (np. mączki rybnej) lub nawozu 20-20-20. Postaraj się, żeby gleba była chłodna i wilgotna.
Brukselkę należy podlewać regularnie w ilości 2,5-4 cm wody tygodniowo w przypadku braku opadów.
4
Choroby i szkodniki

Szkodniki, które zagrażają brukselce to m.in. zwiniec rycerzyk, błyszczka ni, tantniś krzyżowiaczek, bielinek rzepnik, gąsienice, śmietka korzeniówka i wciornastki. Szczególnie trudne do opanowania są mszyce. Brukselki są również często atakowane przez pleśń proszkową i rdzę, jednak istnieje wiele odmian odpornych na te choroby.
5
uprawa brukselki - krok5
Zbiory i przechowywanie

Główki brukselki zaczynają się formować u nasady rośliny i tworzą się przez kolejne kilka tygodni w kierunku ku górze. Są gotowe do zebrania, gdy osiągną 2,5-5 cm średnicy, mają zielony kolor i są jędrne w dotyku.
Główki oderwiesz „wykręcając” je u nasady. Gdy zerwiesz brukselki znajdujące się u nasady rośliny, możesz również usunąć pożółkłe liście. Wówczas roślina będzie rosnąć w górę, produkując więcej liści i główek.
6
Brukselka dobrze znosi przymrozki, więc zbiory mogą odbywać się do czasu wystąpienia mrozu. Najlepszej jakości brukselki rosną podczas słonecznych dni i lekkich przymrozków w nocy. Przed nadejściem zimy możesz zmusić brukselki do jednoczesnego dojrzewania poprzez odcięcie górnej części roślin na około 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami.
7
uprawa brukselek - krok 7
Jedna w pełni wyrośnięta, zdrowa roślina może dać 1-1,5 kg brukselek. Na początku pojawi się ich dużo, ale ich liczba zacznie spadać, gdy na zewnątrz zrobi się chłodno. Po zerwaniu jednej główki brukselki w jej miejsce nie powstaje nowa.
8
Dojrzałe brukselki utrzymują się na roślinie nawet podczas chłodnej pogody, dlatego zbierać je można nawet późną jesienią i zimą.
Gdy temperatura na zewnątrz staje się bardzo niska, można przykryć całe rośliny sianem i zrywać brukselki wtedy, kiedy zajdzie potrzeba.
9
uprawa brukselek- krok 9
Brukselki (świeże i nieumyte) przechowuj w lodówce w plastikowych woreczkach. Najlepiej smakują świeże, więc zjedz je na dzień, dwa po zerwaniu.
Strona 1 z 3

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie