Kompot z rabarbaru

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Jess - specjalista Tipy.pl
Kompot rabarbarowy jest pyszny. Ze względu na swój lekko kwaśny, orzeźwiający smak jest świetny podczas upałów. Jeśli nie uprawiasz własnego rabarbaru to z pewnością znajdziesz go w każdym sklepie. Jeśli kompot będzie zbyt kwaśny wówczas można go dosłodzić cukrem lub miodem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
70 dkg rabarbaru bez liści, 2/3 szklanki cukru, pół cytryny, 3 litry wody

1
Przygotuj wszystkie składniki.
2
Odetnij końcówki rabarbaru a następnie je dokładnie wypłucz i obierz.
3
Pokrój łodygi rabarbaru (na około 2 cm odcinki).
4
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj cukier, zamieszaj i gotuj przez 2 minuty.
5
Do gotującej się wody dodaj rabarbar. Zmniejsz ogień, garnek przykryj pozostawiając wąską szparkę, aby nie kipiało. Gotuj przez około 15 minut.
6
Cytrynę umyj i obierz jeśli jest taka potrzeba. Następnie pokrój w krążki i dodaj do garnka. Gotuj przez 5 minut. Wyłącz ogień i popraw przykrywkę aby szczelnie przylegała do garnka. Pozostaw kompot na około 1-2 godziny pod przykryciem.
7
Połóż sitko na dużym garnku i przelej przez nie kompot.
8
Gotowy kompot przelej do dzbanka.
9
Kompot z rabarbaru
Podawaj na kompot rabarbarowy na ciepło lub schłodzony z lodem.
?

Wskazówki
* Aby nie tracić witaminy C z cytryny najpierw ugotuj kompot a następnie, po dokładnym przestudzeniu dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny.
* Aby kompot miał nieco inny smak możesz dodać do niego miąższ z połowy laski wanilii.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

domka
20.06.2018
a po co obierać rabarbar ?