ostro-kwaśna zupa tajska

Jak zrobić ostro-kwaśną zupę tajską?
AlexisAlexis - specjalista Tipy.pl

Ta zupa to idealne połączenie ostrego i kwaśnego smaku. Zawdzięcza to pikantności chili i kwaskowatemu smakowi soku z limonki. Choć jej nazwa brzmi bardzo egzotycznie, sam przepis jest banalnie prosty. Co więcej, ta zupa smakuje nawet lepiej na następny dzień od przyrządzenia. Jeśli oczywiście choć trochę ci jej zostanie..
P

Rzeczy, których potrzebujesz
250g gotowanych udek z kurczaka lub rozdrobnionej piersi z kurczaka, 2 łyżki oleju, ½ cebuli (posiekanej), 2 ząbki czosnku (rozgniecione), 1 łyżka tartego świeżego korzenia imbiru, 1 łyżka sosu rybnego (do kupienia tutaj), 4 szklanki rosołu z kurczaka, 1 rozgnieciony liść limonki kaffir, 1 rozgniecione źdźbło trawy cytrynowej (około 5cm długości), 1 świeże chili (rozgniecione), 1 czerwona papryka (drobno pokrojona), 1 duży pomidor (drobno pokrojony), 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, natka pietruszki do dekoracji

1
Wlej do nagrzanego rondla oliwę. Wsyp cebulę i czosnek. Gotuj przez moment, aż zrobią się przezroczyste.
2
Dodaj gotowanego kurczaka, imbir i sos rybny. Wymieszaj i gotuj przez około 1 minutę.
3
Wlej do rondla rosół, wrzuć liść limonki, trawę cytrynową i paprykę chili.
4
Doprowadź całość do wrzenia, a następnie dodaj pokrojoną paprykę i pomidora.
5
Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie wyłącz ogień. Tuż przed podaniem wlej do niej świeży sok z limonki.
6
Dopraw zupę do smaku. Możliwe, że trzeba ją będzie dosolić (wszystko zależy od tego jak słony był rosół). Jeżeli chcesz, żeby zupa była bardziej pikantna – dodaj więcej chili, jeżeli bardziej kwaśna – wlej więcej soku z limonki.
7
Całość udekoruj odrobiną posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie