Szparagi z czosnkiem

Jak zrobić szparagi pieczone z czosnkiem?
Jess - specjalista Tipy.pl

Szparagi można upiec w piekarniku lub na grillu. Są bardzo zdrowe a na dodatek świetnie smakują. Osobiście polecam zielone szparagi, gdyż białe są bardziej włókniste ale najlepiej jest spróbować i takich i takich.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
70 dkg świeżych szparagów, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

1
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Podetnij końcówki szparagów i obierz je do wysokości około 1/3 od dołu (im bliżej korzenia tym są bardziej włókniste).
2
Przygotuj blachę do pieczenia. Najlepiej jeśli spryskasz ją delikatnie olejem lub posmarujesz masłem. Na tak przygotowaną blachę połóż szparagi oraz rozłóż ząbki czosnku. Posmaruj szparagi olejem i posyp solą i pieprzem. Jeśli chcesz to możesz je również posypać czosnkiem granulowanym.
3
Blachę ze szparagami włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut lub do czasu aż szparagi staną się miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. W połowie czasu pieczenia odwróć je na drugą stronę. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie