ciasto na pizzę

Jak zrobić ciasto na pizzę?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
ciasto na pizzę
1 z 7
Pizza jest daniem do którego prawie wszyscy mamy słabość. Jeśli ty również jesteś fanem pizzy oraz lubisz gotować, proponuję zrobienie domowej pizzy - właśnie takiej, jaką lubisz najbardziej. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto do pizzy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 dag drożdży,
* 2 szklanki mąki,
* 1 łyżka masła,
* 2 łyżki oleju (oliwa extra virgin),
* 1 szklanka ciepłej wody (lub mleka),
* 1 - 1/2 łyżeczki soli,
* 1 łyżeczka cukru.

1
ciasto na pizzę - krok 1
Przesiej mąkę. Drożdże rozpuść w 1/4 szklanki letniej wody. Dodaj 2-3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj (całość możesz wymieszać również mikserem elektrycznym - czas miksowania 3 minuty ).

Jak już wszystko będzie dobrze wymieszane przykryj ściereczką. Odstaw na bok na 30 minut w celu wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej).
2
ciasto na pizzę - przepis
Resztę mąki zmieszaj z solą, olejem, resztą wody oraz wyrośniętymi drożdżami.

Wyrabiaj ciasto. Możesz nim rzucać o stół, bić je pięściami, tłuc, miętosić i się na nim wyżywać dowolnymi metodami. Aby ręce się za bardzo nie kleiły do ciasta posypuj je co pewien czas mąką. Mąką posyp również stół na którym wyrabiasz ciasto.
3
ciasto na pizzę - przepis 2
Po około 10 minutach znęcania się nad ciastem powinno ono już przestać się kleić do rąk i trzymać się w całości.
4
ciasto na pizzę - przepis 3
Gotowe ciasto będzie wyglądało tak jak na zdjęciu obok.
5
ciasto na pizzę - przepis 4
Rozwałkuj ciasto na około 3-5 mm grubości. Możesz użyć do tego celu butelkę po winie.
6
ciasto na pizzę - przepis 5
Blachę posmaruj tłuszczem, posyp mąką i połóż na nie ciasto. Czas pieczenia pizzy to 15 - 20 minut a temperatura 220 - 240 stopni C.
Strona 1 z 7

Powiązane porady

pizza na cienkim cieście
domowy sos do pizzy
dobry sos do pizzy

Podobne porady

Komentarze (7)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

PizzaMen3000
10.01.2013
Ciasto na pizze sie walkuje, a nie "kreci na palcu"! Wiem bo jestem kucharzem od 14lat!
PizzaMen
10.01.2013
Pamietajcie zeby blache "posypac tluszczem" :-P
lola
18.09.2012
jedno pytanie...jak posypac tluszczem???jaki jest sypki tluszcz?
klkkl
21.04.2012
Blachę posyp tłuszczem?
lol
14.04.2012
super
Lenny
12.01.2012
Przepis wyszedł pizza dobra ,nie jest to co w pizzeri ponieważ domowy piekarnik nie odpowiada piecom w prawdziwych pizzeriach ,Ciasto jaki sama pizza pycha polecam
Lolek
24.10.2011
Wszystko ok ale ciasta się nie wałkuje tylko kręci na palcu.