Surówka z kapusty i jabłka

Jak zrobić surówkę z kapusty i jabłka?
Kaja_14614 - specjalista Tipy.pl

Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i dań z grilla. Jest bardzo kolorowa, chrupiąca, orzeźwiająca i ma pikantno-słodki smak. Nie będzie można przestać jej jeść.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
NA SAŁATKĘ: 2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty, 1 szklanka pokrojonej białej kapusty (opcjonalnie sałaty, 1 jabłko, 2 marchewki, 3 zielone cebulki, mała garść kolendry, NA DRESSING: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu jabłkowego, sok z 1 limonki, sól i pieprz do smaku, szczypta cayenne

1
Surówka z kapusty i jabłka 1
Pokrój czerwoną i białą kapustę w poprzek na cienkie paseczki. Odmierz 2 szklanki czerwonej kapusty i 1 szklankę zielonej i przełóż je do dużej miski.
2
Surówka z kapusty i jabłka 2
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę, zieloną cebulkę drobno posiekaj i przełóż do miski.
3
Surówka z kapusty i jabłka 3
Drobno posiekaj troszkę listków kolendry i dodaj do surówki.
4
Surówka z kapusty i jabłka 4
Na koniec pokrój jabłka w cienkie plasterki i dodaj do reszty składników. Jeśli robisz tą surówkę na długo przed podaniem wówczas nie krój jabłka, gdyż zrobi się ciemne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
5
Surówka z kapusty i jabłka 5
Do miseczki lub słoika wlej 2 łyżki oliwy.
6
Surówka z kapusty i jabłka 6
Do oliwy dodaj miód, ocet, sok z limonki, sól, pieprz i odrobinę cayenne.
7
Surówka z kapusty i jabłka 7
Wszystkie składniki na dressing dobrze wymieszaj za pomocą widelca lub jeśli przygotowujesz dressing w słoiku to go zakręć i mocno wstrząśnij.
8
Surówka z kapusty i jabłka 8
Skrop surówkę dressingiem i wymieszaj. Podawaj schłodzoną.
9
Surówka z kapusty i jabłka 9
Smacznego!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie