Ser z kefiru

Jak zrobić ser z kefiru?
Kaja_14614 - specjalista Tipy.pl

Poniżej przedstawiam prosty sposób na zrobienie świeżego sera białego. Smak tego serka jest uzależniony od smaku kefiru, dlatego warto zainwestować w jak najlepszy kefir. Z dwóch litrów kefiru otrzymasz około 1 kg sera.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 litry kefiru, gaza

1
Ser z kefiru 1
Przelej kefir do mniejszego garnka.
2
Ser z kefiru 2
Do większego garnka nalej wody a następnie włóż do środka mniejszy garnek z kefirem, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
3
Ser z kefiru 3
Obydwa garnki postaw na palniku i doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj tak długo, aż kefir osiągnie temperaturę około 80 stopni C, ale nie pozwól mu się zagotować. Zobaczysz jak od kefiru pomału oddziela się serwatka.
4
Ser z kefiru 4
Wyłącz ogień i odstaw do przestygnięcia, aby woda była ciepła (ale już nie gorąca). Wówczas wyciągnij mniejszy garnek z większego, wylej wodę i połóż na niego sitko wyłożone podwójną warstwą gazy.
5
Ser z kefiru 5
Przelej zawartość mniejszego garnka przez sitko.
6
Ser z kefiru 6
Poczekaj godzinę, aż serwatka ścieknie.
7
Ser z kefiru 7
Jak już serwatka ścieknie, chwyć końce gazy i podnieś serek do góry.
8
Ser z kefiru 8
Zawiń rogi gazy i odciśnij z sera resztki serwatki.
9
Ser z kefiru 9
Owiń rogi gazy gumką recepturką i powieś na kolejną godzinę lub nawet na całą noc nad zlewem.
10
Ser z kefiru 10
Rozwiń gazę i wyciągnij z niej serek.
11
Ser z kefiru 11
Serek będzie bardzo dobre smakować sam jak również wymieszany ze śmietaną o szczyptą soli.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie