grillowanie

Jak długo grillować mięso i warzywa?

Gomez - specjalista Tipy.pl
grillowanie
1 z 7
Czy jest na świecie ktoś, kto nie lubiłby potraw z grilla? Mięso, owoce morza, warzywa – wszystko to rzucone na ruszt nabiera nowego, wyrazistego smaku. W Internecie pełno jest przepisów na różnego rodzaju marynaty, jednak po lekturze wielu stron rzadko kiedy wiemy jak długo grillować karkówkę, kurczaka, polędwicę czy warzywa. A przecież odpowiedni czas spędzony na ruszcie to podstawa odpowiedniej konsystencji potrawy i jej smaku. Poniżej poznasz zalecany czas grillowania większości potraw, a nawet temperaturę w jakiej uzyskują one pełnię smaku.
1
grillowanie drobiu
DRÓB

Pierś z kurczaka bez kości

Czas grillowania: 5-6 minut na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie
Zalecana temperatura: 70-74°C

Kotlety drobiowe i z indyka

Czas grillowania: 2-3 minuty na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie
Zalecana temperatura: 70-74°C

Skrzydełka z kurczaka

Czas grillowania: 25-30 minut od czasu do czasu obracając, grillowanie pośrednie - rozpalamy grilla tak, by ogień żarzył się tylko po jednej jego stronie, skrzydełka kładziemy po przeciwnej stronie, a całość przykrywamy pokrywką).
Zalecana temperatura: 74°C

Udka, podudzia i piersi z kurczaka z kością

Czas grillowania: 40-45 minut od czasu do czasu obracając, grillowanie pośrednie (patrz skrzydełka z kurczaka), pod przykryciem
Zalecana temperatura: 70-74°C
2
grillowanie wołowiny
WOŁOWINA

Karkówka w kawałkach o grubości 1 - 2,5 cm

Czas grillowania: 4-6 minut na każdą ze stron (stek średnio wysmażony), grillowanie bezpośrednie
Zalecana temperatura: 55-63°C

Karkówka w kawałkach o grubości 2,5 – 4 cm

Czas grillowania: 4-5 minut na każdą ze stron grillowane bezpośrednio, a następnie 4-10 minut grillowane pośrednio, pod przykryciem (stek średnio wysmażony)
Zalecana temperatura: 55-63°C

Hamburger wołowy o grubości około 2,5 cm

Czas grillowania: 5-6 minut na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie (średnio wysmażony)
Zalecana temperatura: 68-71°C
3
grillowana wieprzowina
WIEPRZOWINA

Polędwica

Czas grillowania: 6-8 minut grillowana bezpośrednio od czasu do czasu obracając, następnie 10-12 minut grillowania pośredniego pod przykryciem
Zalecana temperatura: 63°C

Kotlety o grubości 2 - 2,5 cm

Czas grillowania: 4-6 minut na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie
Zalecana temperatura: 63°C

Żeberka

Czas grillowania: 4-5 minut grillowane bezpośrednio, ale pod przykryciem, następnie 15-20 minut grillowania pośredniego, również pod przykryciem

Zalecana temperatura: 63°C
4
grillowana baranina
BARANINA

Kotlety o grubości 1 – 2,5 cm

Czas grillowania: 3-4 minuty na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie (średnio wysmażone)
Zalecana temperatura: 55-63°C

Kotlety o grubości 2,5 – 4 cm

Czas grillowania: 4-6 minut na każda ze stron, grillowanie bezpośrednie (średnio wysmażone)
Zalecana temperatura: 55-63°C

Ponacinany udziec barani

Czas grillowania: 4-5 minut na każdą ze stron grillowany bezpośrednio, a następnie 15-20 minut grillowany pośrednio pod przykryciem (średnio-wysmażony)
Zalecana temperatura: 55-63°C
5
grillowane owoce morza
OWOCE MORZA

Krewetki i przegrzebki

Czas grillowania: 1-2 minuty na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie

Filety lub kawałki ryb o grubości około 2 – 2,5 cm

Czas grillowania: 3-5 minut na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie
6
grillowane warzywa
WARZYWA

Papryka, bakłażan, kabaczek, cukinia (kawałki o grubości 1 cm)

Czas grillowania: 4-5 minut na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie

Grzyby (pieczarki zwykłe i portobello)

Czas grillowania: 4-5 minut na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie

Cebula (kawałki o grubości 1 cm)

Czas grillowania: 5-6 minut na każdą ze stron, grillowanie bezpośrednie
Strona 1 z 7

Powiązane porady

masło czosnkowe
Marynata do łososia z grilla
Halibut z grilla

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie