dżem malinowy

Jak zrobić dżem z malin?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
Zamknij smak i aromat malin w słoiczku, by cieszyć się nimi także wtedy, gdy dni za oknem staną się krótkie, zimne i pochmurne. Poniżej znajdziesz przepis na domowy dżem malinowy. Wskazane w nim proporcje pozwolą ci otrzymać 2-3 słoiczki dżemu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
½ kg malin, 250g cukru, sok z połówki cytryny, 1 łyżka rumu (opcjonalnie), szczypta soli

1
Maliny opłucz i oczyść. Umieść je w grubym, żaroodpornym rondlu wraz z sokiem z połówki cytryny. Na wierzch nasyp cukier, całkowicie pokrywając nim owoce.
2
Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 8-24 godziny. Maliny powinny puścić sok.
3
Gdy tak się stanie, dodaj szczyptę soli i rum. Całość umieść na średnim lub dużym ogniu i zagotuj często mieszając.
4
Widelcem delikatnie rozgniataj poszczególne maliny i gotuj dżem na małym ogniu do czasu, aż osiągnie pożądaną gęstość. Wówczas przelej go do wysterylizowanych słoików.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

grazyna2
05.07.2013
Cóż wyjdzie sok malinowy mętny( będą kawałki malin) z tego przepisu. Proponuję zamiast zwykłego cukru dodać- zelujący, wtedy zgęstnieje i można jadać na kanapce.