Przyprawa Cajun

Jak zrobić przyprawę Cajun?

Kaja_14614 - specjalista Tipy.pl
Przyprawa Cajun
1 z 4
Przyprawę Cajun możesz używać praktycznie do wszystkiego. Można zmieszać ją z majonezem i dodawać do np. hamburgerów, doprawiać nią krewetki, ziemniaki, popcorn, jajka czy tofu. Przyprawa ta jest również świetna do wszelkich mięs z grilla - do skrzydełek kurczaka, żeberek, karkówki jak również do warzyw np. do brokułów i kalafiora. Można ją dodawać także do mielonego mięsa, zup, gulaszów, sosów do makaronu itd.

Poniżej przedstawiam 3 najlepsze przepisy na przyprawę Cajun jakie znalazłam w sieci.
1
Przyprawa Cajun
Ostra przyprawa Cajun 

Składniki: 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2,5 łyżeczki papryki, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 i 1/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 i 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki płatków chili.

Wszystkie składniki przełóż do pojemnika od blendera i dokładnie zmiksuj. Przesyp do szczelnego pojemnika i przechowuj w suchym miejscu.
2
Przyprawa Cajun
Szybka przyprawa Cajun 

Składniki: 2,5 łyżki soli, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka papryki, 1 łyżka pieprzu cayenne, 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego. 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą blendera. Przesyp do szczelnego pojemnika i przechowuj w suchym miejscu.
3
Przyprawa Cajun
Najlepsza przyprawa Cajun 

Składniki: 2 łyżki cebuli w proszku, 2 łyżki czosnku granulowanego, 2 łyżki suszonego oregano, 2 łyżki suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka świeżo mielonego białego pieprzu (jeśli nie masz to użyj 2 łyżek czarnego pieprzu), 3 łyżeczki pieprzu cayenne, 5 łyżek papryki, 3 łyżki soli.

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i przełóż do szklanego, szczelnego słoika. Przechowuj w suchym miejscu. Przed użyciem wstrząśnij słoikiem.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie