Boczek karmelizowany

Jak zrobić karmelizowany boczek?·

Jess - specjalista Tipy.pl
Boczek karmelizowany
1 z 4
Karmelizowany boczek z pewnością nie jest najzdrowszy jednak od czasu do czasu można zaszaleć i pozwolić sobie na coś pysznego. A zaręczam, że ten boczek będzie ci bardzo smakować.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
225 g pokrojonego w plastry boczku, pół szklanki brązowego cukru

1
Karmelizowany boczek
NIE rozgrzewaj póki co piekarnika. Wyłóż za to blachę do pieczenia papierem pergaminowym i odłóż ją na bok.

Brązowy cukier przesyp na podłużny, płaski talerzyk (na tyle długi, aby pomieścił plastry boczku). Osusz plastry boczku ręcznikiem papierowym a następnie
dokładnie obsyp je cukrem. Przełóż boczek w cukrze na kratkę z piekarnika. Włóż do zimnego piekarnika na którąś z dolnych półek blachę wyłożoną papierem a powyżej niej kratkę z boczkiem. Teraz dopiero włącz piekarnik i nastaw go na 175 stopni C.
2
Karmelizowany boczek 2
Po 15 minutach odwróć plasterki na drugą stronę. Od tej chwili należy sprawdzać boczek co kilka minut, gdyż potrzeba jedynie chwili, aby z dobrze wypieczonego zrobił się spalony.
3
Karmelizowany boczek 3
Czas pieczenia zależy od grubości boczku. Cienko pokrojone plasterki boczku będą gotowe po około 20 minutach, zaś nieco grubsze po 25 minutach. Gotowy boczek będzie lśniący od lukru. Pozostaw go w piekarniku do wystygnięcia.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie