Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić karmelizowany boczek?·
Jess - specjalista Tipy.pl
P
Rzeczy, których potrzebujesz
225 g pokrojonego w plastry boczku, pół szklanki brązowego cukru
1

NIE rozgrzewaj póki co piekarnika. Wyłóż za to blachę do pieczenia papierem pergaminowym i odłóż ją na bok.
Brązowy cukier przesyp na podłużny, płaski talerzyk (na tyle długi, aby pomieścił plastry boczku). Osusz plastry boczku ręcznikiem papierowym a następnie
dokładnie obsyp je cukrem. Przełóż boczek w cukrze na kratkę z piekarnika. Włóż do zimnego piekarnika na którąś z dolnych półek blachę wyłożoną papierem a powyżej niej kratkę z boczkiem. Teraz dopiero włącz piekarnik i nastaw go na 175 stopni C.
Brązowy cukier przesyp na podłużny, płaski talerzyk (na tyle długi, aby pomieścił plastry boczku). Osusz plastry boczku ręcznikiem papierowym a następnie
dokładnie obsyp je cukrem. Przełóż boczek w cukrze na kratkę z piekarnika. Włóż do zimnego piekarnika na którąś z dolnych półek blachę wyłożoną papierem a powyżej niej kratkę z boczkiem. Teraz dopiero włącz piekarnik i nastaw go na 175 stopni C.