Jak zrobić omlet z szynką, kukurydzą i zieloną cebulką?

Kaja_14614 - specjalista Tipy.pl
Poniżej przedstawiam przepis na pysznego omleta. Jeśli chcesz to wszystkie składniki możesz wymieszać z jajkiem a dopiero później je usmażyć, jednak uważam, że ta wersja jest znacznie smaczniejsza. Wybierz składniki jak najlepszej jakości - to od nich będzie zależeć końcowy smak potrawy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 jajka, 2 łyżki śmietany 18%, 2 plasterki szynki, 1 łyżka kukurydzy (może być to mieszanka meksykańska kukurydzy z papryką), 1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku, przyprawy (sól, kurkuma, chili, parmezan), 1 łyżeczka masła.

1
Przygotuj składniki. Plasterki szynki pokrój w kostkę, zaś zieloną cebulkę drobno posiekaj.
2
Do pojemnika od blendera wbij jajka, dodaj śmietanę oraz przyprawy.
3
Wszystko dokładnie zmiksuj.
4
Rozgrzej na patelni masło i poczekaj, aż się sklaruje.
5
Przelej na patelnię mieszankę jajeczną.
6
Zmniejsz ogień na mały i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do czasu, aż omlet urośnie.
7
Przełóż na talerz, posyp wcześniej przygotowanymi dodatkami i złóż na pół. Jedz samego lub z pieczywem posmarowanym masłem.

Powiązane porady

frittata z ricottą i cukinią
frittata ze szparagami
omlet ze szpinakiem i serem

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie