Mysz z jajka na twardo

Jak zrobić myszkę z jajka na twardo?
Jess - specjalista Tipy.pl

Takie jajeczka zostaną szybko zjedzone przez każdego niejadka. Są zdrowe i odżywcze a przede wszystkim ładnie wyglądają. Nie zapomnij usunąć pieprzowego noska oraz goździkowych oczu przed zjedzeniem. Jeśli chcesz to goździki i czerwony pieprz zastąp np. czarną oliwką i suszoną żurawiną.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
3 jajka, 1-2 ząbki czosnku (może być też czosnek granulowany - jest nieco łagodniejszy w smaku), 6 liści sałaty, szczypiorek lub koperek, 12 goździków, 6 rzodkiewek, 10 dkg sera żółtego, 3 łyżeczki majonezu, sól i pieprz do smaku, 6 ziaren czerwonego pieprzu

1
Ugotuj jajka na twardo.
2
Przetnij jajka wzdłuż na pół i ostrożnie wyciągnij z nich żółtka, tak, aby nie uszkodzić białek. Żółtka przełóż do miseczki.
3
Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ser żółty i dodaj go do żółtek. Dodaj również 3 łyżeczki majonezu (lub więcej do smaku) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszaj lub zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz przełóż do połówek białek.
4
Połóż na talerzu listek sałaty a na niego, farszem w dół połówkę białka.
5
W miejsca w których mają być oczy myszki wetknij dwa goździki.
6
Nad goździkami zrób poziome nacięcia i włóż w nie dwa plasterki rzodkiewki.
7
Zrób z ziarenka czerwonego pieprzu nosek myszki.
8
Ze szczypiorku lub koperku zrób wąsy.
9
Utnij końcówkę rzodkiewki i włóż ją pod koniec jajka - będzie to ogon myszy. W taki sam sposób wykonaj kolejne myszki. Nadmiar farszu możesz wykorzystać do posmarowania chleba.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie