Brukselka

Jak zrobić brukselkę smażoną z czosnkiem?
Jess - specjalista Tipy.pl

Ta brukselka jest bardzo smaczna i można ją jeść jako dodatek do dania głównego lub danie samo w sobie. Jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa! Jeśli martwisz się o ilość tłuszczu użytego podczas smażenia, to możesz ją upiec w piekarniku lub na grillu - wówczas będzie miała jeszcze mniej kalorii!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 kg brukselki, 4 łyżki oliwy (lub masła), 5 ząbków czosnku, 1 limonka (wyciśnięty z niej sok oraz otarta skórka), 3 łyżki sera żółtego

1
Usuń wierzchnie liście z brukselek a następnie przekrój je na pół.
2
Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej a następnie podsmaż na nim brukselki pod przykryciem, tak aby były miękkie. Zewnętrzne listki powinny zrobić się żółto-złote.
3
Po kilku minutach dodaj na patelnię przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
4
Zmniejsz ogień, dodaj sok i otartą skórkę z limonki, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
5
Spróbuj i jeśli jest taka potrzeba dopraw do smaku.
6
Przełóż brukselki na talerz i posyp je startym na tarce żółtym serem. Podawaj na gorąco.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Paweł
14.11.2016
odrażające