Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić brukselkę smażoną z czosnkiem?
Jess - specjalista Tipy.pl
Ta brukselka jest bardzo smaczna i można ją jeść jako dodatek do dania głównego lub danie samo w sobie. Jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa! Jeśli martwisz się o ilość tłuszczu użytego podczas smażenia, to możesz ją upiec w piekarniku lub na grillu - wówczas będzie miała jeszcze mniej kalorii!
P
Rzeczy, których potrzebujesz
1 kg brukselki, 4 łyżki oliwy (lub masła), 5 ząbków czosnku, 1 limonka (wyciśnięty z niej sok oraz otarta skórka), 3 łyżki sera żółtego
1
Usuń wierzchnie liście z brukselek a następnie przekrój je na pół.
2
Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej a następnie podsmaż na nim brukselki pod przykryciem, tak aby były miękkie. Zewnętrzne listki powinny zrobić się żółto-złote.
3
Po kilku minutach dodaj na patelnię przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
4
Zmniejsz ogień, dodaj sok i otartą skórkę z limonki, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
5
Spróbuj i jeśli jest taka potrzeba dopraw do smaku.
6
Przełóż brukselki na talerz i posyp je startym na tarce żółtym serem. Podawaj na gorąco.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (1)
Paweł
14.11.2016odrażające