Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem

Jak zrobić kotlety drobiowe z pieczarkami i serem?

Kaja_14614 - specjalista Tipy.pl
Te kotleciki możesz zjeść z gotowanymi ziemniakami lub kaszą oraz sałatką ze świeżych warzyw. Przepis jest dość prosty i nikt nie powinien mieć z nim problemów.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
pół kg filetu z piersi kurczaka, pół kg pieczarek, 170 g tartego sera żółtego, 2 jajka, 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 4 łyżki śmietany, mielony pieprz, sól do smaku, olej do smażenia

1
Przygotuj składniki: pieczarki obierz, kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
2
Pieczarki pokrój na drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, wrzuć na nią grzyby i podsmaż od czasu do czasu mieszając.
3
Smaż pieczarki, aż puszczą sok i przełóż do miseczki.
4
Pokrój w drobną kostkę pierś kurczaka i przełóż do miseczki.
5
Dodaj do mięsa usmażone i schłodzone grzyby.
6
Dodaj 4-5 łyżek śmietany.
7
Wbij do mięsa jajka i je wmieszaj.
8
Jeszcze raz zamieszaj i dodaj skrobię ziemniaczaną.
9
Wymieszaj i dodaj do smaku soli (około 1 - 1,5 łyżeczki).
10
Dopraw do smaku mielonym pieprzem.
11
Dodaj tarty ser.
12
Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw na około godzinę do lodówki.
13
Rozgrzej patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu. Zrób z mięsa kulki, połóż je na patelni, delikatnie rozpłaszcz i smaż na złoty kolor.
14
Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone.
15
W taki sam sposób usmaż resztę kotlecików.
16
Podawaj na gorąco razem z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

kaczka z jabłkami
Kotlety mielone z kurczaka
Pilaw z kurczaka

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie