Ziemniaki pieczone

Jak zrobić ziemniaki zapiekane z boczkiem, kiełbasą i serem?

Kaja_14614 - specjalista Tipy.pl
Takie ziemniaczki są daniem pochodzącym ze Szwecji a ich oryginalna nazwa to hasselback. Najlepiej smakują ze śmietaną posypane świeżym szczypiorkiem lub z sosem czosnkowym.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
10 ziemniaków, 1 cebula, 200 g boczku, 100 g kiełbasy, 100 g sera edamskiego

1
Pokrój w plasterki kiełbasę, boczek i cebulę zaś ziemniaki obierz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2
Zrób poziome nacięcia na ziemniakach. Powinny być na tyle głębokie, aby zmieściły się w nich plasterki boczku, kiełbasy i cebuli, ale nie za bardzo, aby ziemniaki się nie rozpadły.
3
W nacięcia ziemniaków powkładaj na przemian plasterki cebuli, boczku i kiełbasy.
4
Tak przygotowane ziemniaczki ułóż na spryskanej tłuszczem blaszce.
5
Przykryj blaszkę folią aluminiową i włóż do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ziemniaczki przez 30 minut.
6
Po pół godzinie wyciągnij blaszkę z piekarnika, posyp ziemniaczki solą i pieprzem.
7
Posyp ziemniaki również tartym serem żółtym i włóż do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
8
Wyciągnij z piekarnika. Podawaj na gorąco ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Powiązane porady

Fasolka szparagowa z jajkiem
Tosty francuskie z serem
bruschetta

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

xdxdxd
22.02.2017
"piecz 30 min" zciema juz pieke prawie godzine i sa twarde. moglibyscie podac wiarygodny przepis bo ten mi raczej nie pomogl ...
Ozzygirl
09.02.2017
Nie wiem jaką mam odmianę ziemniaków, Ale pieką się już 2 godzinę i nadal lekko twarde