Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieDrinki, Napoje, Koktajle, AlkoholeDrinki i Napoje BezalkoholoweJak zrobić mrożoną czekoladę?

Jak zrobić mrożoną czekoladę?
Toska - specjalista Tipy.pl
Czekolada jest dobra zawsze i o każdej porze, jednak w wersji mrożonej z dodatkiem gałki lodów czekoladowych idealnie sprawdzi się nawet w największe upały. Nie ma sensu przekonywać cię o tym jak bardzo jej pragniesz. Zdjęcie obok to najlepsza motywacja. Czujesz już jak ten napój rozpływa się w twoich ustach? Za 15 minut ty także będziesz mogła delektować się jego smakiem.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
na 4 porcje: 3/4 szklanki gorącej wody, 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru, 1/4 szklanki niesłodzonego kakao holenderskiego, 1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego, 1 szklanka mleka, 2 szklanki lodu, woda gazowana, lody czekoladowe (lekko roztopione), świeża mięta
1
Gorącą wodę, cukier, kakao i ekstrakt czekoladowy zmiksuj blenderem. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Odstaw czekoladę, żeby całkowicie ostygła.
2
Teraz wrzuć do niej kostki lodu i miksuj do czasu, aż napój spieni się i przybierze konsystencje shake'a. W razie potrzeby dodaj więcej lodu.
3
Wlej do każdej ze szklanek odrobinkę wody gazowanej. Dopełnij je mrożoną czekoladą pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca.
4
Na wierzch nałóż po jednej gałce lodów czekoladowych. Udekoruj listkiem mięty.