Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić marynowaną czerwoną cebulę?
Adela - specjalista Tipy.pl

Marynowana czerwona cebula to nie tylko wyrazisty smak dodający charakteru niejednej potrawie. To też piękny, intensywny kolor, który sprawia, że danie od razu chce się jeść. Cebula doskonale pasuje do kanapek, mięsa (szczególnie wieprzowiny), sałatek, czy dań na bazie fasoli. Jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, a przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Czy można chcieć czegoś więcej? Może przepisu? Ten znajdziesz poniżej.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
1 twarda czerwona cebula, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, ¾ szklanki białego octu winnego, octu ryżowego lub octu jabłkowego, 1 mały ząbek czosnku (przekrojony na pół), 5 ziarenek czarnego pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 małe gałązki tymianku, 1 małe suszone chili
3

Cukier, sól i przyprawy umieść na dnie słoika. Nie próbuj marynować cebuli w metalowym lub plastikowym pojemniku, ponieważ może on wejść w reakcję z octem. Jeśli chodzi o dobór przypraw, możesz zasugerować się przepisem lub dodać inne składniki, takie jak liść laurowy, rozmaryn, oregano, skórka pomarańczy czy goździki. Do dań kuchni azjatyckiej polecam doprawić cebulę przyprawami kuchni wschodniej: anyżem, cynamonem, pieprzem syczuańskim i świeżym imbirem.