Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?
Adela - specjalista Tipy.pl

Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
proporcje na około 1 szklankę ketchupu: ½ szklanki + 2 łyżki (około 170g) przecieru pomidorowego, ¼ szklanki prawdziwego miodu, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki octu jabłkowego, ¾ łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku, ½ małej cebuli
1
Czosnek przepuść przez praskę rozgniatając go na drobne puree. Jego dokładne rozdrobnienie jest bardzo ważne, żeby uzyskać ketchup o jednolitej, aksamitnej konsystencji. To samo zrób z cebulą. Do jej rozdrobnienia możesz użyć siekacza do cebuli lub robota kuchennego. Musi mieć ona konsystencję puree.
2

W rondelku umieszczonym na średnim ogniu wymieszaj przecier pomidorowy, miód, wodę, ocet jabłkowy, sól, czosnek i cebulę. Wszystkie składniki powinny połączyć się w jednorodną całość. Doprowadź ketchup do wrzenia, a następnie skręć ogień na mały i gotuj jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3
Ketchup zacznie gęstnieć i przesiąkać aromatem przypraw. Gdy będzie gotowy, zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do słoiczka. Nakryj słoik pokrywką i poczekaj, aż ketchup ostygnie do temperatury pokojowej.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (2)
Basia
18.04.2016Super przepis. Ja przetarłam jeszcze przez sitko. Jest gladziutki i pyszniutki.
Brydzia
12.12.2014Chyba trzy lyzki octu, a nie trzy szklanki.