Pączki

Jak zrobić pączki z różą?
AngeloAngelo - specjalista Tipy.pl

Pączki mają swoje święto raz w roku, w Tłusty Czwartek. Nie oznacza to jednak, że w inne dni nie możemy ich jeść. Pozwól sobie na chwilę rozpusty i przygotuj apetyczne pączki z róży według sprawdzonego, domowego przepisu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 60 dkg mąki
* 1 szklanka mleka
* 5 dkg drożdży
* 13 dkg masła
* 8 dkg cukru
* 2 całe jajka
* 8 żółtek
* 1 kieliszek araku lub rumu (40 ml)
* 0.5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
* szczypta soli
* 0.5 szkl. cukru pudru
* 1 szkl. konfitur z róży
* 25 dkg cukru pudru
* 3 łyżki słodkiej śmietanki
* 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
* 1 kg smalcu do smażenia

1
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
2
Żółtka i jajka rozcieramy z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak oraz skórkę z cytryny. Ciasto należy dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
3
Następnie formujemy omączoną ręką małe pączki, nadziewamy je konfiturami i układamy na stolnicy, aby urosły.
4
W głębokim rondelku należy rozgrzać smalec. Pączki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, co chwilkę je przewracając, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.
5
Po usmażeniu pączki należy położyć je na bibule lub papierowym ręczniku kuchennym i poczekać aż nadmiar tłuszczu zostanie odsączony.
6
Gotowe i jeszcze gorące pączki należy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.
7
Sposób przyrządzenia lukru:

Cukier utrzeć ze śmietaną na gładką masę o gęstej konsystencji. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Pączki polewać lukrem za pomocą łyżeczki.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie