cukier cytrynowy

Jak zrobić cukier cytrynowy?
poulina - specjalista Tipy.pl

Cukier cytrynowy wspaniale nadaje się do wypieków, ale również napojom nadaje wyjątkowy aromat i smak. Na pewno znajdzie swoje miejsce w kuchni, a elegancko zapakowany będzie stanowił oryginalny i słodki prezent. Poniżej dowiesz się jak go zrobić.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1/2 szklanki cukru, skórka z połówki cytryny i jednej pomarańczy

1
Owoce porządnie wyszoruj. Ich skórkę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Zrób to prosto do miseczki, żeby nie utracić ani odrobiny aromatu. Pamiętaj, że najsmaczniejsza jest zewnętrzna, kolorowa część skórki. Biała warstwa znajdująca się pod nią jest gorzka.
2
Dodaj 1/2 szklanki cukru kryształu. Całość rozgnieć tłuczkiem, żeby uwolnić smak i aromat ze skórki.
3
cukier cytrynowy
Pozostaw miseczkę na 1-2 dni bez przykrycia w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając, aż skórki cytrusów całkowicie wyschną. Wówczas przełóż cukier do słoiczka i zakręć.
4
Jeśli planujesz używać cukru do kawy lub herbaty, polecam przemielić go robotem kuchennym. Wówczas w napojach nie będą pływać kawałki skórki, a całość połączy się w jeszcze bardziej aromatyczną całość. Taki cukier nadaje się również idealnie do dekoracji wypieków (w miejsce tradycyjnego cukru pudru).

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Barbara
29.11.2018
robiłam tylko z samych pomarańczy, pycha, jaki aromat, zużyłam do wypieków i właśnie kupiłam pomarańcze na następną porcję na święta się przyda, polecam.