grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?
AdelaAdela - specjalista Tipy.pl

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

1

Kurki mrożone Kurki zachowają maksimum swojego aromatu, gdy przed zamrożeniem zostaną ugotowane. Istnieją trzy sposoby przygotowania ich do mrożenia, które zagwarantują ci najlepsze efekty: Przysmażanie na maśle lub oleju Oczyść i w razie potrzeby posiekaj kurki. Patelnię umieść na średnim ogniu i roztop na niej odrobinę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć grzyby i od czasu do czasu mieszając lub przewracając na drugą stronę podsmażaj je, aż puszczą soki, a następnie ponownie je zaabsorbują. Nie potrwa to długo, około 5-10 minut. Wówczas zdejmij patelnię z ognia i pozostaw kurki na kilka minut do ostygnięcia. Przełóż je do torebek do mrożenia lub specjalnych pojemniczków i zamroź.


2

Przysmażanie na sucho Oczyść i w razie potrzeby posiekaj kurki. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, tym razem bez tłuszczu. Wrzuć na nią grzyby i ciągle mieszając i przewracając z jednej strony na drugą, podsmażaj je do czasu, aż puszczą soki i ponownie je wchłoną. Potrwa to 5-10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj kilka minut, aż kurki ostygną. Wówczas umieść je w plastikowych torebkach lub pojemnikach odpornych na niskie temperatury i włóż do zamrażalnika.


3

Gotowanie na parze Będziesz potrzebować garnka do gotowania na parze. Zagotuj w nim wodę, a gdy zacznie ona wrzeć do górnej (przeznaczonej do gotowania na parze) części garnka wsyp oczyszczone kurki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj grzyby przez 10 minut. Następnie wyjmij kurki z kąpieli parowej i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia. Przełóż je do plastikowych torebek lub pojemniczków i zamroź.


4

Kurki w occie do słoików Marynowanie to klasyczny sposób przedłużenia trwałości grzybów. Doskonale sprawdzi się on również w przypadku kurek. Grzyby najpierw przysmażamy na sucho (patrz krok 2.). Następnie przygotowujemy dowolną zalewę na bazie octu, ważne, żeby była ona dość mocna (co najmniej równe proporcje octu i wody). Dodajemy wybrane przyprawy (np. miód, sól niejodowana, liść laurowy, pieprz). Przykładowy przepis na marynowane kurki znajdziesz tutaj. Marynowane kurki przechowuj w lodówce (zachowają świeżość przez około 6 miesięcy) lub umieść słoiki na 15 minut w garnku z gotującą się wodą (wówczas możesz spokojnie schować je do spiżarki). Pamiętaj, że grzyby muszą pozostać w zalewie minimum przez miesiąc.


Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie