- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Desery

Jak przechowywać kurki na zimę?
Adela - specjalista Tipy.pl

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.
Kurki mrożone Kurki zachowają maksimum swojego aromatu, gdy przed zamrożeniem zostaną ugotowane. Istnieją trzy sposoby przygotowania ich do mrożenia, które zagwarantują ci najlepsze efekty: Przysmażanie na maśle lub oleju Oczyść i w razie potrzeby posiekaj kurki. Patelnię umieść na średnim ogniu i roztop na niej odrobinę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć grzyby i od czasu do czasu mieszając lub przewracając na drugą stronę podsmażaj je, aż puszczą soki, a następnie ponownie je zaabsorbują. Nie potrwa to długo, około 5-10 minut. Wówczas zdejmij patelnię z ognia i pozostaw kurki na kilka minut do ostygnięcia. Przełóż je do torebek do mrożenia lub specjalnych pojemniczków i zamroź.
Przysmażanie na sucho Oczyść i w razie potrzeby posiekaj kurki. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, tym razem bez tłuszczu. Wrzuć na nią grzyby i ciągle mieszając i przewracając z jednej strony na drugą, podsmażaj je do czasu, aż puszczą soki i ponownie je wchłoną. Potrwa to 5-10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj kilka minut, aż kurki ostygną. Wówczas umieść je w plastikowych torebkach lub pojemnikach odpornych na niskie temperatury i włóż do zamrażalnika.
Gotowanie na parze Będziesz potrzebować garnka do gotowania na parze. Zagotuj w nim wodę, a gdy zacznie ona wrzeć do górnej (przeznaczonej do gotowania na parze) części garnka wsyp oczyszczone kurki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj grzyby przez 10 minut. Następnie wyjmij kurki z kąpieli parowej i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia. Przełóż je do plastikowych torebek lub pojemniczków i zamroź.
Kurki w occie do słoików Marynowanie to klasyczny sposób przedłużenia trwałości grzybów. Doskonale sprawdzi się on również w przypadku kurek. Grzyby najpierw przysmażamy na sucho (patrz krok 2.). Następnie przygotowujemy dowolną zalewę na bazie octu, ważne, żeby była ona dość mocna (co najmniej równe proporcje octu i wody). Dodajemy wybrane przyprawy (np. miód, sól niejodowana, liść laurowy, pieprz). Przykładowy przepis na marynowane kurki znajdziesz tutaj. Marynowane kurki przechowuj w lodówce (zachowają świeżość przez około 6 miesięcy) lub umieść słoiki na 15 minut w garnku z gotującą się wodą (wówczas możesz spokojnie schować je do spiżarki). Pamiętaj, że grzyby muszą pozostać w zalewie minimum przez miesiąc.