Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak marynować maślaki - sitarze?
Leenka - specjalista Tipy.pl
Sitarz to gatunek jadalnego grzyba z rodziny maślakowatych. Smak tych grzybków jest nieznaczny, średniej wartości, czasami nieco kwaskowaty i zdecydowanie gorszy od innych gatunków maślaków. Sitarze najlepiej nadają się do suszenia i marynowania z innymi grzybami o wyraźniejszym smaku i zapachu. Do marynowania wybierz małe, zdrowe grzybki o ładnym wyglądzie.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
SKŁADNIKI NA 2 SŁOIKI: 2 garście sitaków (najlepiej, aby były to sitarze oraz inne leśne grzyby), 1/3 szklanki octu, 1 szklanka wody, 2 liście laurowe, pół szalotki, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/4 marchewki, 4 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, pół łyżki cukru, pół łyżki soli
1
Grzyby oczyść z liści, igieł i ziemi oraz przepłucz w zimnej wodzie. Nalej do dużego garnka wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj. Jak już woda będzie bulgotać wrzuć do niej grzyby i gotuj 15 minut (sitaki zmienią kolor na czerwono-fioletowy). Przełóż grzyby na sitko, odcedź i odstaw na bok.
2
Do rondelka nalej szklankę wody, 1/3 szklanki octu, cukier i sól. Zalewę zagotuj.
3
Do każdego słoika nałóż po jednym listku ziela angielskiego, ćwiartce pokrojonej szalotki, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałku marchewki, 2 ziarenka pieprzu i pół łyżeczki gorczycy.
4
Przełóż ugotowane grzyby do słoików pozostawiając nieco miejsca u góry i zalej gorącą zalewą.
5
Staram się aby duże kapelusze i te mniej urodziwe znalazły się w jednym słoiczku, przeznaczam je potem na sos tatarski.
Słoiki zakręć i zapasteryzuj. Aby to zrobić ułóż na dnie dużego garnka ściereczkę, wstaw do niego słoiki, zalej wodą tak, aby 2 cm górnej części słoików było nad powierzchnią wody, postaw na ogień i zagotuj. Po zagotowaniu pasteryzuj (gotuj) 10 minut. Wyłóż blat kuchenny dużym ręcznikiem lub ścierką i ustaw na niej słoiki do góry dnem. Jak już całkiem wystygną to odwróć i ustaw na półkach.
Słoiki zakręć i zapasteryzuj. Aby to zrobić ułóż na dnie dużego garnka ściereczkę, wstaw do niego słoiki, zalej wodą tak, aby 2 cm górnej części słoików było nad powierzchnią wody, postaw na ogień i zagotuj. Po zagotowaniu pasteryzuj (gotuj) 10 minut. Wyłóż blat kuchenny dużym ręcznikiem lub ścierką i ustaw na niej słoiki do góry dnem. Jak już całkiem wystygną to odwróć i ustaw na półkach.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (2)
grzybiarz
24.09.2019lubię takie grzyby
dibelius
21.07.2019smażone sitarze to prawdziwy przysmak