pączki

Jak zrobić pączki z budyniem?

AngeloAngelo - specjalista Tipy.pl
Dziś Tłusty Czwartek, a zatem pora na wielkie obżarstwo. Pączki z budyniem podbiją serca przede wszystkim tych, którzy nie przepadają za popularna marmoladą. Są bardzo delikatne i dzieci bez wątpienia będą nimi zachwycone. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie są bardzo trudne w wykonaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pyszne pączki z budyniem, które praktycznie same ustawiają się w kolejce do jedzenia.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 Cukier wanilinowy
* 500 g mąki pszennej
* 1/2 szklanki mleka
* 80 g drożdży
* 2 łyżki cukru
* 7 żółtek
* 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
* szczypta soli
* szczypta soli
* 1 łyżka spirytusu lub octu
* 1 l oleju lub innego tłuszczu do smażenia pączków
* 1 Budyń o smaku śmietankowym (np. Winiary)
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka mąki pszennej
* 1,5 szklanki mleka

1
CIASTO

- Mąkę przesiać do miski.
- Mleko podgrzać na wolnym ogniu, rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru.
- Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać mąki, oraz pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól oraz spirytus.
- Wyrobić dobrze ciasto, posypać mąką i przykryć.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.
2
Przepis na budyń:

- Ugotować budyń, dodając do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz mąkę.
- Ostudzić.
3
Pączki:
- W rondlu rozgrzać olej.
- Z przygotowanego ciasta uformować 24 kule, spłaszczyć je i położyć na środku łyżeczkę budyniu. Brzegi należy dokładnie zlepić.
- Tak przygotowane pączki ułożyć na ściereczce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
- Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na rumiano ciągle je odwracając.
- Gorące pączki polukrować lub zimne posypać cukrem pudrem.
?

Wskazówki
* Istnieje przesąd, że im więcej zjemy pączków w Tłusty Czwartek, tym bardziej wzrasta szansa na pomyślność w ciągu całego roku. Jednak pączki nie są produktem zbytnio dietetycznym. Przeciętny pączek posiada około 200 kcal. Jest to dosyć dużo, zwłaszcza, że w Tłusty Czwartek zjadamy zazwyczaj więcej niż jednego pączka. Oczywiście możemy w jakiś sposób spalić te kalorie, jednak po takim obżarstwie ciężko zmusić się do jakiegokolwiek wysiłku fizycznego.

Powiązane porady

beza
spaghetti bolognese
kurki smażone

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

gregola2000
03.02.2014
Muszę spróbować zrobić :)
grazyna2
23.04.2013
do smażenia dodaj surowego ziemniaka- to nie będą tłuszczem nasiąkały i nie będzie piany
LKJHGFDS
15.02.2012
PRZETESTUJE TEN PRZEPIS