herbata z cytryną i cynamonem

Rodzaje herbat i ich właściwości

tadaa - specjalista Tipy.pl
herbata z cytryną i cynamonem
1 z 6
Lubisz napić się dobrej herbaty? Nie wiesz jaka jest odpowiednia dla Ciebie? Przeprowadzę cię po świecie herbat i pokażę jak wiele smaków kryje ten napój i jakie ma właściwości zdrowotne. Okazuje się bowiem, że każda herbata działa na nasz organizm nieco inaczej.
1
herbata czarna
Herbata czarna. 

Można śmiało powiedzieć, że jest to najbardziej znany gatunek herbaty. Otrzymuje się ją w procesie utleniania i wypalania. Wytwarza się ją z liści fermentowanej zielonej herbaty. 

Sposób parzenia:
Czarną herbatę zaparzamy we wrzącej wodzie, 3-4 minuty. Jeśli mamy rozdrobniony susz, proces ten trwa krócej, a gdy mamy twardą wodę - dłużej. Jeśli chcemy, aby herbata nas pobudziła, parzymy ją około 3 minut, natomiast jeśli chcemy się zrelaksować - czekamy dłużej. 

Właściwości: 
  • Chroni zęby przed próchnicą, ponieważ zawiera fluor. 
  • Wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi (flawonoidy).
  • Obniża ciśnienie krwi. 
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Poprawia zdolność myślenia, działa pobudzająco.
2
herbata czerwona
Herbata czerwona. 

Proces fermentacji jest krótszy niż przy herbacie czarnej. Liście poddawane są obróbce zaraz po zbiorze. Herbata charakteryzuję się lekko korzennym smakiem i aromatem. Najbardziej popularną wśród herbat czerwonych jest niewątpliwie Pu-Erh, tzw. spalacz tłuszczu. 

Sposób parzenia:
Herbatę czerwoną zalewamy wodą o temperaturze 70 stopni. Czekamy od 3 do 7 minut. 

Właściwości: 
  • Działa pobudzająco na produkcję soków trawiennych, stymuluje pracę jelit i tym samym reguluje przemianę materii. Walczy z nadwagą.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi. 
  • Oczyszcza organizm z toksyn. Ma działanie moczopędne.
  • Ma dobroczynne działanie na pracę narządów wewnętrznych, przede wszystkim wątroby.
  • Pomaga w koncentracji.
  • Poprawia nastrój, wzmacnia organizm.
3
herbata zielona
Herbata zielona 

Świeżo zebrane liście zielonej herbaty nie zostają poddane procesowi fermentacji. Zostają wysuszone i podgrzane. Zielona herbata ma delikatny, lekko ziołowy smak. 

Sposób parzenia:
Temperaturę wody należy dobrać zwracając uwagę na gatunek herbaty. Powinna znajdować się w przedzaile od 60 do 90 stopni Celsjusza. Jak uzyskać odpowiednią temperaturę wody bez specjalnego termometru? Temperatura wrzącej wody po 3-4 minutach spada do 90 stopni Celsjusza, po 13-15 minutach do 75.
Zieloną herbatę warto parzyć kilkakrotnie, za pierwszym razem działa ona pobudzająco, później uspokaja nasz organizm. 

Właściwości: 
  • Przyśpiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie.
  • Hamuje rozwój złych bakterii w przewodzie pokarmowym. 
  • Chroni przed zawałem serca, wzmacnia naczynia krwionośne (flawonoidy).
  • Posiada właściwości przeciwutleniające - spowalnia proces starzenia. 
  • Wzmacnia zęby i kości, zawiera fluor. 
  • Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
  • Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Działa pobudzająco i odprężająco.
4
herbata biała
Herbata biała 

Krzewy herbaciane, na których rozwijają się listki do produkcji białej herbaty, chronione są przed światłem słonecznym. Dlaczego? Po to, aby herbata nabrała swego srebrzystego koloru. Listki nie wykształcają barwnika - chlorofilu i z braku światła szybko więdną. Potem wystarczy je zerwać i wysuszyć. 

Sposób parzenia:
Białą herbatę parzymy w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza, przez około 5 minut. Jedną porcję można parzyć trzykrotnie. 

Właściwości: 
  • Łagodzi napięcie i stres.
  • Zawiera dużą ilość witaminy C, podnosi naszą odporność.
  • W swym składzie zawiera kofeinę. Dzięki piciu białej herbaty możemy wyeliminować kawę z diety. Kofeina pobudza nasz organizm do działania. 
  • Wspomaga koncentrację.
  • Biała herbata pomaga w utrzymaniu pięknego wyglądu. Znacznie skuteczniej, niż zielona herbata likwiduje wolne rodniki - zawiera polifenole.
  • Osoby obciążone genetycznie chorobami nowotworowymi powinny pić tę herbatę.
5
yerba mate
Yerba Mate 

Jest otrzymywana z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Nie przechodzi procesu fermentacji. Ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Zawiera karoten, witaminę A, C, E, B1, B2, kwas nikotynowy, ryboflawinę, magnez, wapń, żelazo, sód, potas i wiele innych dobroczynnych składników. 

Sposób parzenia:
Parzy się ją ok. 5 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Ma lekko cierpki smak, z nutą tytoniu. Źle zaparzona ma rybny posmak. 

Właściwości: 
  • Zawiera znacznie więcej kofeiny niż kawa, działa pobudzająco.
  • Przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczów.
  • Zawiera dużo przeciwutleniaczy.
  • Podnosi ciśnienie i udrażnia żyły.
  • Posiada składniki niezbędne do odbudowy mięśnia sercowego.
  • Polepsza zdolność koncentracji, zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie. 
  • Skuteczna w leczeniu astmy.
  • Zapewnia uczucie sytości.
?

Wskazówki
* Napar herbaciany stosowany jest w kosmetyce. Stanowi on substancję barwiącą. Zmieszany z henną daję złocistobrązową barwę, zbliżoną do naturalnego koloru. Jest też dobrym środkiem wzmacniającym cebulki włosa.
* W Birmie świeże listki herbaty jada się jak sałatę, natomiast w Tybecie zastępują one nasze warzywa i gotuje się z nich zupę.

Strona 1 z 6

Powiązane porady

herbata z imbirem
herbata mrożona
herbata z igieł

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie