Jak zrobić dżem z pomidorów?
jeanny - specjalista Tipy.pl

Czytając tytuł tego artykułu większość z was zapewne wykazała zdziwienie. Dżem z pomidorów? Czy coś takiego może dobrze smakować? Ależ tak! Hiszpanie i Portugalczycy zajadają się właśnie takimi dżemami.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 kg pomidorów, ok. 350-500 g cukru, 1 łyżka cukru z wanilią, odrobina soku z cytryny lub wody

1
Sparz pomidory we wrzątku i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka.
2
Dosyp cukier i dodaj do tego troszkę soku z cytryny lub wody. Duś wszystko aż pomidory się rozpadną.
3
Kiedy pomidory będą już miękkie, zmiksuj je lub rozetrzyj za pomocą łyżki. Podgrzej masę, aż stanie się bardzo gęsta.
4
Przełóż dżem do wyparzonych wcześniej słoików. Postaw je do góry dnem i poczekaj, aż wystygną.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie