Danie sojowe

Jak zrobić kotlety sojowe z warzywami w sosie słodko-kwaśnym?

SanniSanni - specjalista Tipy.pl
Poniżej przedstawiam przepis na proste danie wegetariańskie. Smaczne i jednocześnie pełnowartościowe. Najlepiej jest je przygotowywać na woku, jednak można również na dużej patelni lub w rondelku.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
Składniki (na 3-4 osoby): 400 g mrożonych warzyw na patelnię, 6-7 niewielkich kotletów sojowych, sos słodko-kwaśny 500 g (kupicie w większych marketach), oliwa z oliwek, ulubione przyprawy (ja zwykle używam curry), vegeta, sól i pieprz

1
Nastaw 1 litr wody w garnku na kotlety sojowe. Wsyp 2 łyżki vegety i curry, jeśli lubisz. Kiedy woda się zagotuje wrzuć kotlety. Gotuj je ok. 10 minut, aż do momentu, kiedy będą miękkie i nasiąknięte.
2
W czasie kiedy będą się gotować, rozgrzej oliwę z oliwek na woku. Kiedy się rozgrzeje wrzuć na niego warzywa i smaż. Mieszaj co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Posól do smaku.
3
Wyjmij i "lekko" odciśnij kotlety. Połóż je na desce do krojenia a następnie pokrój w mniejsze kawałki, posól i popieprz.
4
Do warzyw dodaj sos i pokrojone kotlety. Wymieszaj i jeszcze chwile podsmażaj.
5
Gotowe danie przełóż na talerz i posyp tartym serem żółtym.
?

Wskazówki
Najlepiej, abyście robili to na woku, choć to nie jest to danie chińskie. Ja używam woku, gdyż jest bardziej praktyczny i większy niż patelnia.

Powiązane porady

Agar agar
smazone tofu

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

ladymiss778
20.10.2013
Nie lubię sosu słodko-kwaśnego, ale to tak apetycznie wygląda. :D