Śniadanie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić gofry?
Jedzenie - specjalista Tipy.pl

Gofry są smacznym poczęstunkiem. Doskonale nadają się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Dodaj do nich owoce, syrop lub czekoladę, a z pewnością każdemu będą smakowały.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 450 g mąki
* 1/2 l mleka
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 75 g cukru pudru
* 100 g roztopionej margaryny
* 2 jajka
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru pudru
* Dodatki – według uznania
1

Przygotuj gofrownicę. Podłącz ją do prądu i sprawdź czy ma odpowiednią temperaturę. Dobrym sposobem na jej sprawdzenie jest nałożenie na rozgrzana powierzchnie gofrownicy paru kropli wody. Jeśli krople skaczą i po 2-3 sekundach znikają, gofrownica jest odpowiednio rozgrzana. Jeśli utrzymują się na płytce dłużej, oznacza to, że nie jest ona jeszcze wystarczająco ciepła.
4
Żółtka ubij w osobnej misce, dodaj do nich roztopiona margarynę i dalej ubijaj. Na końcu dodaj mleko dokładnie wymieszaj.
10

Wlej ciasto na rozgrzana i naoliwioną płytkę gofrownicy, rozłóż je równomiernie po całej powierzchni. Zamknij pokrywę i poczekaj chwilę, aż wafel będzie gotowy. Nie naciskaj pokrywy. Gofry powinny być gotowe po około 2-3 minutach. Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Jeśli jednak po otwarciu okaże się, że wafle są zbyt jasne – przykryj je ponownie bardzo dokładnie i piecz do uzyskania złocistego koloru.
11
Po upieczeniu wyjmij gofry z gofrownicy. Używaj do tego celu specjalnych łopatek, gofry nie będą się łamać, a ty unikniesz poparzeń.
12
Gofry podawaj na gorąco. Dodatki mogą być naprawdę różne – posmaruj ciepłe gofry dżemem, nutellą lub polej syropem klonowym. Doskonale smakują także z bitą śmietana i owocami.