Przepis na karmel

Jak zrobić karmel?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Karmel to cukier, który najpierw topi się, a później ogrzewa, aż do uzyskania złotego lub ciemnobrązowego koloru. Będzie stale ciemniał, aż do momentu przelania go z rondelka lub dolania zimnego płynu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Garnek z grubszym dnem
* 0,5 szklanki cukru
* 0,5 szklanki wody
* Papier do pieczenia
* 300 ml śmietany

1
przepis na karmel 1
Do garnka z grubszym dnem wsyp cukier i rozpuść go w 0,5 szklanki wody. W razie potrzeby możesz dodać jej nieco więcej. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ważne jest, by cukier rozpuścił się, zanim syrop zacznie wrzeć. W przeciwnym wypadku kryształki cukru mogą przywierać do boków garnka, a w syropie powstaną grudki.
2
przepis na karmel 2
Postaw garnek na niewielkim ogniu i doprowadź do wrzenia, nie mieszaj jego zawartości. Obserwuj syrop podczas gotowania, zwłaszcza, gdy zaczynają się tworzyć coraz większe pęcherzyki, a całość zrobi się gęsta i lepka.
3
przepis na karmel 3
Obserwuj gotujący się syrop. Całość zacznie nabierać jasnozłotego koloru, najpierw będzie to widoczne na krawędziach. Nie mieszaj karmelu. Możesz jedynie podnieść garnek i delikatnie nim obracać, aby cukier równomiernie rozlał się po jego dnie.
4
przepis na karmel 4
Całość nadal podgrzewaj, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Teraz karmel jest już gotowy. Wszystkie czynności musisz wykonywać szybko, ponieważ karmel bardzo szybko zastyga.
5
przepis na karmel 5
Tak przygotowany karmel możesz wylać na arkusz papieru do pieczenia i pozostawić do stwardnienia. Możesz go wówczas podzielić na części lub wykrawać z niego dowolne kształty.
6
przepis na karmel 6
Możesz również zrobić z karmelu wyśmienity sos, który doskonale nadaje się jako dodatek do lodów lub deserów owocowych. W trakcie przygotowywania karmelu w osobnym garnku podgrzej 300 ml śmietany. Gdy karmel osiągnie odpowiednią barwę, połącz składniki razem.
7
przepis na karmel 7
Wymieszaj całość i odstaw do ostygnięcia.

Powiązane porady

szybkowar
gotowanie warzyw
bita śmietana

Podobne porady

Komentarze (17)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Dominika2016
24.10.2016
halloween u mnie będzie super :)
Danuta
06.10.2015
Zanim zaczniesz jeść wszelkie słodkości dobrze jest sprawdzić jakie masz stężenie cukru we krwi.Zrobisz to glukometrem. Cukier i sól to najwięksi bandyci dla organizmu każdego człowieka. Dlaczego to napisałam? Przez długi czas nie miałam pojęcia, że jestem chora na cukrzyce. Dzisiaj nie słodzę i nie solę nic, co sama przygotowuję do jedzenia i niestety muszę brać tabletki zmniejszające poziom cukru.
MadziaKędziora
12.05.2013
18 %czy 12%
MadziaKędziora
12.05.2013
jakiej użyć śmietany????
daria16rog
25.02.2013
Mi wyszedł idealny jest przepyszny.
kucharz
11.02.2013
a mi wyszedł jakiś stolec. I MAM NA TO TWARDE DOWODY.:D
tfqd
07.11.2012
a do bimbru nadaje się
Muffinka
23.10.2012
Pycha! Najlepiej smakuje z jabłkami. (Jabłka w karmelu :P) :)
olusia23225
22.10.2012
nie wiem dalczego, mi wyszedł gorzki :C
Klaudia :)
28.08.2012
Nawet spoko :D udało mi się i jest bardzo smaczne bo lubię różne słodkości..
jednak nie udało mi się za bardzo szybko podzielić na mniejsze kawałki, ale wylałam na papier do pieczenia, gdy odrobinę karmel zastygł i dał sie odkleić od papieru, zwinęłam go w taki śmieszny rulon i pociełam na 6 kawałków :) i nawet udało mi się domyć garnek ;p