Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić nalewkę bananową?
jeanny - specjalista Tipy.pl
Nalewkę najczęściej robi się z wiśni, aronii, śliwek czy malin. Nie oznacza to, że nie można jej zrobić z innych owoców. Bądź oryginalny i przygotuj pyszną nalewkę z bananów.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
4 dojrzałe banany, 1 szklanka cukru, 0,5 l wody, laska wanilii, sok z cytryny, 0,7 l spirytusu lub wódki (jeśli chcesz, by trunek był słabszy), poza tym: widelec, słój, garnek, butelki
1
Banany obierz i rozdrobnij widelcem. Następnie skrop je sokiem z cytryny i zmieszaj z cukrem.
2
Tak przygotowaną papkę przełóż do słoja. Zakręć go szczelnie i odczekaj 4 dni
3
Po upłynięciu tego czasu przygotuj specjalną zalewę. W garnku zmieszaj ze sobą wodę, cukier, połamaną laskę wanilii i odrobinę soku z cytryny. Zalewę zagotuj.
4
Wystudź zalewę, a następnie zalej nią znajdujące się w słoiku banany. Zakręć słój i odczekaj jeden dzień.
5
Kolejnego dnia odkręć słój, wlej do niego alkohol i odstaw jeszcze na kilka dni.
6
Po kilku dniach przefiltruj nalewkę i odstaw ją w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
7
Po dwóch tygodniach przefiltruj nalewkę ponownie i rozlej do butelek.