Halloween
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Dzień Św. Patryka
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Boże Narodzenie
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Inne Święta i Uroczystości
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta

Jak zrobić pączki na Halloween?
Felicity - specjalista Tipy.pl

Te pączki smakują wyśmienicie niezależnie od okazji. Puszyste ciasto o dyniowym aromacie, słodkie kremowo-orzechowe nadzienie, błyszcząca pomarańczowa polewa – takich pączków nie kupisz w żadnej cukierni. Wystarczy zaledwie odrobina czarnego lukru (lub pisak spożywczy w tym kolorze), żeby przekształcić je w halloweenowe „dynie”. Z przepisu poniżej uzyskasz 24 pączki.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
ciasto: 1/4 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka drożdży instant, 3/4 szklanki puree z dyni (przepis tutaj), 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1/4 szklanki (60g) roztopionego masła, 1 jajko, 3 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 1 1/2 łyżeczki cynamonu, olej do smażenia, nadzienie orzechowe: 1 szklanka mleka wymieszana z 1 szklanką śmietany, 1 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, szczypta soli, 3/4 szklanki masła orzechowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pomarańczowy lukier: 3 łyżki puree z dyni, 3/4 łyżki mleka wymieszane z 3/4 łyżki śmietany, 2 1/2 szklanki cukru pudru, czarny lukier lub pisak spożywczy
2

Zmień końcówkę robota kuchennego na haczykowatą. Dodaj mąkę, sól i cynamon. Miksuj ciasto na niskich obrotach do czasu, aż poszczególne jego elementy zaczną się łączyć w całość. Wówczas zwiększ prędkość robota na średnią i wyrabiaj ciasto przez 5-7 minut lub do czasu, aż przybierze miękką i elastyczną konsystencję, tak, że bez trudu będzie odchodzić od brzegów naczynia.
3
Uformuj z ciasta kulę i przełóż je do lekko natłuszczonej miski. Przykryj je czystą ściereczką i umieść w ciepłym, nienarażonym na przeciągi miejscu na godzinę lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
6
W czasie, gdy pączki będą rosnąć, ty zajmij się przygotowaniem nadzienia. W dużym rondlu umieszczonym na średnim ogniu zmieszaj ze sobą równe porcje mleka i śmietany, cukier, skrobię kukurydzianą i sól. Ciągle mieszając doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Cały czas zeskrobuj masę z brzegów rondla, żeby się nie przypaliła.
8
Przelej masę do czystej miseczki i owiń folią śniadaniową w taki sposób, by bezpośrednio dotykała wierzchu masy. Wówczas na jej powierzchni nie utworzy się „kożuch”. Włóż masę do lodówki do czasu, aż będzie potrzebna.
9
Do dużego rondla z grubym dnem wlej tyle oleju, by sięgał do około 5 cm jego wysokości. Podgrzej go do temperatury około 163°C.
10

Pracuj z ciastem partiami. Smaż jednocześnie 2-3 pączki. Powinny być złote z każdej ze stron i całkowicie usmażone w środku. Odkładaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierowymi ręcznikami. Wchłoną one nadmiar tłuszczu. „Odsączone” pączki umieszczaj na kratce do studzenia ciasta, żeby całkowicie wystygły.
11
Gdy pączki będą stygnąć, ty zajmij się przygotowaniem lukru. Zmieszaj ze sobą cukier puder, puree z dyni i mleko ze śmietaną. Gdy lukier uzyska jednorodną, gładką konsystencję, odstaw go na bok.