Jak zrobić muffiny z powidłami śliwkowymi?
jeanny - specjalista Tipy.pl

Muffinki przez wiele lat pieczone były głównie na terenie Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych czy Kanady. Od kilku lat da się zaobserwować jednak ich rosnącą popularność w wielu innych krajach, w tym w Polsce. Szczególnie osoby należące do młodego pokolenia uwielbiają te proste, a jednocześnie naprawdę smaczne przekąski. Dziś chcę wam zaprezentować przepis na muffinki z powidłami.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
składniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia; składniki mokre: 1/3 szklanki oleju, 1 duże jajko, 3/4 szklanki mleka, powidła śliwkowe

1
W dość dużym naczyniu zmieszaj ze sobą składniki suche.
2
W nieco mniejszym naczyniu połącz składniki mokre (poza powidłami!).
3
Wlej zmieszane składniki mokre do naczynia ze składnikami suchymi.
4
Zmieszaj wszystko delikatnie. Nie musisz (a nawet nie powinieneś) robić tego zbyt dokładnie. Chodzi o nawilżenie suchych składników. Wiem, że może to brzmieć dziwnie, muszę przyznać, że sama na początku nie stosowałam się do tego, bo bałam się, że wyjdzie mi zakalec, dopiero z czasem zaprzestałam dokładnego (aż do przesady) mieszania.
5
Do przygotowanych wcześniej papilotek nałóż połowę masy. Teraz musisz umieścić w każdej z nich po łyżeczce powideł, a następnie drugą połowę ciasta.
6
Piecz muffinki przez ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
?

Wskazówki
Po wyjęciu z piekarnika muffiny możesz posypać cukrem pudrem.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie