Jak zrobić pastę z fety i suszonych pomidorów?
jeanny - specjalista Tipy.pl

Podana ze świeżą bagietką pasta z fety i suszonych pomidorów stanie się hitem na każdym przyjęciu. Wiem to z własnego doświadczenia. Prawie nikt nie będzie mógł się jej oprzeć. Jeśli raz zrobisz i zaserwujesz swym gościom tę pastę, na pewno jeszcze niejednokrotnie powrócisz do tego przepisu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
ser feta lub fetopodobny (ja używam dowolnego rodzaju “Favity”), ½ słoiczka suszonych pomidorów (do kupienia tutaj), kilka ząbków czosnku (dodaj tyle, ile lubisz, ja z reguły daję 3-4 ząbki); poza tym: świeża bagietka (w ostateczności mogą być też sztangle lub bułka wecka, nie polecam chleba, jest za “ciężki”)

1
Kostkę fety/Favity wyjmij z opakowania i rozdrobnij widelcem w dużej misce.
2
Czosnek pokrój w drobną kostkę lub przepuść przez praskę.
3
Suszone pomidory pokrój na kawałki.
4
Dodaj czosnek i pomidory do misy z rozdrobnioną fetą.
5
Wymieszaj wszystko dokładnie ze sobą (rób to dopóki są widoczne białe grudki fety).
6
Pokrój bagietkę ukośnie na niezbyt cienkie kawałki (jak na zdjęciu) i posmaruj je pastą.
?

Wskazówki
*Do tej pasty możesz też dodać drobno pokrojone oliwki.
*Jeśli pasta wydaje ci się za “sucha” dodaj do niej nieco oliwy ze słoiczka z pomidorami suszonymi.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

agnes
03.04.2015
dobra pasta, robilam ja juz kilka razy :)