Właściwości zdrowotne rabarbaru
Karolinas - specjalista Tipy.pl

5
W zimie rabarbar może wspomóc naszą odporność. Nie tylko dzięki zawartej w nim witaminie C, ale także poprzez kwas foliowy, który ma w swym składzie. Dodatkowo działa delikatnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
6
Ze względu na zawartość błonnika, rabarbar jest polecany oczywiście na wspomaganie trawienia. Jeśli borykamy się z uciążliwymi zaparciami - stosujmy rabarbar zmiksowany z cytryną, ewentualnie dosładzany miodem (nigdy nie cukrem!). Taką miksturę należy wypijać koniecznie na czczo.
7
Niewiele osób wie, że pieczenie rabarbaru działa korzystnie. Po poddaniu go takiemu procesowi na co najmniej 20 minut - uwalnia się rapontygenina - substancja o działaniu przeciwutleniającym. Jeśli więc jesteśmy zagrożeni nowotworami, bądź obawiamy się nowotworów szczególnie prostaty i raka piersi - koniecznie zjadajmy ciasto z rabarbarem!
8
Rabarbar, to idealny dodatek do mięs. Mimo kwaśnego posmaku - rabarbar alkalizuje/odkwasza organizm.
?

Wskazówki
* Jeśli chcemy aby rabarbar był słodki: wybierajmy warzywo intensywnie czerwone. Te zielonkawe mają bardziej kwaskowaty posmak.

!

Uwaga!
* Nie spożywaj rabarbaru codziennie! Pomimo jego cennych właściwości może on również zaszkodzić. Zawiera bowiem duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów sprzyja także utrudnieniu przyswajania pewnych substancji przez organizm.
* W łodygach zawarta jest rapontycyna, więc z rabarbarem nie powinni przesadzać mężczyźni - jest to substancja podobna do żeńskich hormonów!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie