Właściwości zdrowotne rabarbaru
Karolinas - specjalista Tipy.pl

Rabarbar, błędnie określany jako owoc, ma moc dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
1
Rabarbar to rzewień - warzywo. Kojarzy nam się z owocami, głównie dlatego, że jest składnikiem wielu deserów, ciast i kompotów. Jest polecany na diecie i przy ogólnym, zdrowym odżywianiu, ponieważ ma w 100g tylko 9kcal. Na 100 g produktu przypada także 3,2 g błonnika. indeks glikemiczny (IG) - 15.
2
Rabarbar w swym składzie posiada także witaminy, a przede wszystkim witaminę C, B-karoten, wit. E oraz wit. z grupy B. To warzywo, to także źródło wapnia, żelaza i potasu.
3
Nie tylko latem dobrze jest sięgać po kompot z rabarbaru. Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Rabarbar powinien także zagościć na stałe w diecie osób narażonych na stres. Dzięki witaminom z grupy B, rabarbar wspomoże nas w walce z tą chorobą cywilizacyjną.
4
Witamina C powinna skusić do spożywania rabarbaru wszystkie panie i tych, którzy chcą na długo cieszyć się pięknym, młodym wyglądem. Ta cenna witamina chroni nas bowiem przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Kwasy jabłkowy i cytrynowy zawarte w tym warzywie mogą wspomóc terapię antytrądzikową. Rabarbar ma ogólne właściwości oczyszczające.
5
W zimie rabarbar może wspomóc naszą odporność. Nie tylko dzięki zawartej w nim witaminie C, ale także poprzez kwas foliowy, który ma w swym składzie. Dodatkowo działa delikatnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
6
Ze względu na zawartość błonnika, rabarbar jest polecany oczywiście na wspomaganie trawienia. Jeśli borykamy się z uciążliwymi zaparciami - stosujmy rabarbar zmiksowany z cytryną, ewentualnie dosładzany miodem (nigdy nie cukrem!). Taką miksturę należy wypijać koniecznie na czczo.
7
Niewiele osób wie, że pieczenie rabarbaru działa korzystnie. Po poddaniu go takiemu procesowi na co najmniej 20 minut - uwalnia się rapontygenina - substancja o działaniu przeciwutleniającym. Jeśli więc jesteśmy zagrożeni nowotworami, bądź obawiamy się nowotworów szczególnie prostaty i raka piersi - koniecznie zjadajmy ciasto z rabarbarem!
8
Rabarbar, to idealny dodatek do mięs. Mimo kwaśnego posmaku - rabarbar alkalizuje/odkwasza organizm.
?

Wskazówki
* Jeśli chcemy aby rabarbar był słodki: wybierajmy warzywo intensywnie czerwone. Te zielonkawe mają bardziej kwaskowaty posmak.

!

Uwaga!
* Nie spożywaj rabarbaru codziennie! Pomimo jego cennych właściwości może on również zaszkodzić. Zawiera bowiem duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów sprzyja także utrudnieniu przyswajania pewnych substancji przez organizm.
* W łodygach zawarta jest rapontycyna, więc z rabarbarem nie powinni przesadzać mężczyźni - jest to substancja podobna do żeńskich hormonów!

Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie